May 18, 2024

Produsele naturale impotriva depresiei de toamna

Depresia de toamna este cauzata de dereglarea ceasului biologic intern, datorita scurtarii zilelor si a scaderii luminii solare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cele mai afectate de depresia de toamna sunt femeile, peste 70% dintre ele resimtind efectele negative ale acesteia: tulburari afective si de somn, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate, cresterea apetitului pentru dulciuri, iritabilitate, oboseala si lipsa de energie.

Poti ajuta la prevenirea sau la tratarea depresiei de toamna printr-o dieta echilibrata, prin exercitii fizice regulate si prin administrarea unui produs natural si eficient, cum este 5-HTP de la Secom®, care contine aminoacidul 5-HTP, precursor al serotoninei (substanta fericirii), extras din semintele plantei Griffonia simplicifolia.

Depresia de toamna netratata conduce in timp la deteriorarea relatiilor interumane si la aparitia unor afectiuni grave cum ar fi bolile psihice si cardio-vasculare. Pentru a putea preveni si trata acest tip de depresie trebuie sa intelegem procesele interne care conduc la aparitia sa. Ritmul circadian, recunoscut si sub numele de “ceas biologic intern”, este mecanismul responsabil de adaptarea biochimica, fiziologica si comportamentala a organismului la schimbarile ce intervin zi de zi, fiind influentat direct de nivelul neurotransmitatorilor melatonina si serotonina din organism.

Majoritatea persoanelor devin constiente de importanta sincronizarii perfecte a activitatilor cotidiene cu ceasul biologic intern abia in momentul in care se observa ingreunarea activitatilor curente si care in mod normal ar fi usor de executat. Spre exemplu, la trecerea de la anotimpul cald la cel rece intampinam dificultati la trezire din cauza adaptarii deficitare a organismului la lumina naturala scazuta, dezechilibrul ritmului circadian determinand si pierderea capacitatii de concentrare, cresterea iritabilitatii si a unei stari generale de oboseala, conducand in final la instalarea depresiei de toamna.

Sincronizarea cu ceasul biologic intern se poate realiza prin mentinerea serotoninei la un nivel optim in organism. Acest neurotransmitator, cunoscut si sub denumirea de “substanta fericirii”, se ocupa in special de transmiterea semnalelor intre neuroni, ajutand la buna functionare a proceselor mintale si afective. Serotonina are un rol important si in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, a functiilor hormonale si a celor motorii.

Pentru a echilibra nivelul de serotonina ai nevoie de prezenta aminoacidului 5-HTP in organism, in concentratii optime. Aceasta deoarece, prin procese biochimice, 5-HTP (I-5-Hidroxitriptofan) este transformat in serotonina la nivelul sistemului nervos central, nefiind posibila producerea “substantei fericirii” in organism fara parcurgerea conversiei de mai sus. 5-HTP este produs in mod natural in organism, dar nu in cantitati suficiente, din aminoacidul esential L-triptofan, pe care il obtinem din alimentele bogate in proteine. Pentru a creste nivelul sau, se recomanda administrarea produsului 5-HTP de la Secom® continand 5-HTP natural, in concentratie de 50 mg/capsula si adaos de vitamina C si B6, care favorizeaza bioprocesul de conversie a aminoacidului in serotonina. 5-HTP de la Secom® are efect antidepresiv, inducand starea de calm, increderea in sine, relaxarea si capacitatea de comunicare.

5-HTP actioneaza eficient in tulburarile afective de sezon, in tulburarile maniaco-depresive si in depresiile cauzate de evenimente traumatice. De asemenea, imbunatateste calitatea somnului, ajuta la depasirea unor forme de dependenta de substante nocive (alcool, tutun, droguri) si reduce agresivitatea comportamentala. Se recomanda administrarea produsului 5-HTP si in timpul curelor de slabire, reducand astfel riscul de depresie si dorința de a consuma dulciuri. In concluzie, depresia de toamna poate fi depasita in mod natural daca esti atenta la dieta ta, faci exercitii fizice cu regularitate si administrezi produse naturale eficiente.