January 14, 2025

Fructe si legume congelate pentru bebelusi si copii

Fructe si legume congelate pentru bebelusi si copii

Alimente (fructe si legume) congelate optim

Congelarea fructelor si legumelor este un procedeu care este utilizat cu succes pentru conservarea pe termen lung a multor alimente, oferindu-le o durata de valabilitate semnificativa. Procedeul implica scaderea temperaturii produsului in general la -18 ° C sau mai putin.

congelarea fructelor si legumelor informatii generale

Alimente congelate

Congelarea intarzie cresterea microorganismelor si enzimelor care provoaca stricarea alimentelor. Pentru cea mai buna aroma si textura, alimentele inghetate trebuie utilizate in termen de 6 pana la 9 luni.

Ca metoda de conservare pe termen lung a fructelor si legumelor, inghetarea este in general considerata superioara conservei si deshidratarii, in ceea ce priveste pastrarea insusirilor senzoriale si a proprietatilor nutritive ale acestora.

Reguli privind congelarea fructelor si legumelor

Daca inghetati mancarea pentru o perioada scurta de timp este indicat sa folositi pungi sau ambalaje de plastic. Infasurati alimentele pentru a reduce riscul de „arsura de congelator”, care apare atunci cand aerul intalneste alimentele congelate. „Arsura de congelator” nu dauneaza, dar influenteaza negativ textura si culoarea alimentului.

Pentru depozitarea pe perioade mai lungi, utilizati ambalaje speciale, cum ar fi folii de aluminiu rezistente sau pungi/folii speciale destinate depozitarii in congelator. Puteti utiliza, de asemenea, recipiente sau borcane din plastic, dar nu puneti niciodata vase din sticla in congelator; temperaturile extreme pot determina spargerea acestora. Nu uitati sa lasati un spatiu intre continut si capacul borcanelor sau recipientelor, deoarece alimentele se extind in timpul congelarii. In toate cazurile, pachetele trebuie sa fie sigure si etichetate in mod clar cu continutul si data la care a fost pregatit pachetelul cu fructe sau legume.

Fructe si legume congelate pentru bebelusi si copii

congelarea fructelor si legumelor pentru bebelusi si copii

Pregatirea mancarii pentru bebelusi este o modalitate excelenta de a va asigura ca cel mic primeste toate vitaminele si substantele nutritive esentiale de care are nevoie pentru a creste sanatos si puternic, fara a va face griji pentru conservantii adaugati din alimentele preambalate. Cu toate acestea, o provocare apare atunci cand lucruri precum vremea mai rece, schimbarile sezoniere sau alte deficiente fac imposibila gasirea unor produse proaspete. Deci care sunt optiunile in aceste cazuri? Fructele si legumele congelate sunt o alternativa acceptabila la cele proaspete? Raspunsul este da!

Fructe si legume congelate cumparate pentru bebelusi

Multe din produsele congelate de pe piata contin o cantitate mare de sare, zahar, siropuri si multi alti aditivi. De aceea, specialistii recomanda sa va faceti timp si sa cititi cu atenteie eticheta pentru a sti exact ce contine fiecare pachet de fructe si legume congelate.

Congelarea fructelor si legumelor: avantaje si beneficii

  • Nutrienti si fitonutrienti. Fructele si legumele congelate contin nutrienti esentiali si fitonutrienti care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi boli de inima, diabetul zaharat si cancerul.
  • Economia de timp. Un alt avantaj consta in alegerea produselor congelate este comoditatea sau economia de timp, deoarece le puteti depozita cu usurinta si le aveti la indemana oricand.
  • Costul redus.
  • Diversitate nutritiva.
  • Fructele si legumele sunt mai hranitoare, deoarece sunt culese si inghetate in aceeasi zi, facandu-le astfel mult mai gustoase.

congelarea fructelor si legumelor avantaje

Cat timp se pastreaza alte alimente la congelator

  • Mancare gatita sau sosuri – 1-2 luni
  • Carne – 6 luni (portiunile grase)
  • Carne – 10-12 luni (portiunile fara grasime)
  • Peste – 2-3 luni (pestele gras); 4-6 luni (cel mai putin gras)
  • Organe si mezeluri – 3-6 luni
  • Fructe si legume – 8-10 luni
  • Unt – 8 luni
  • Inghetata si sorbeturi de casa – 2-3 luni

Dezavantaje

Iata care sunt dezavantajele congelarii fructelor si legumelor:

  • Legumele sau fructele deteriorate sau deja putrezite le pot strica si pe celelalte.
  • Fluctuatiile de temperatura pot determina alimentele sa se descompuna mai repede. Produsele congelate vor putrezi la fel de repede ca produsele supraincalzite, odata ce temperaturile vor depasi inghetul.
  • Alimentele diferite necesita diferite temperaturi si niveluri de umiditate.
  • Vitaminele B si C se pierd in procesul de inghet. Antioxidantii, care va protejeaza de deteriorarea celulelor, sunt, de asemenea, mai mici in fructele congelate decat in ​​fructele proaspete. Vitaminele A, E, carotenoizi, fibre, minerale si proteine ​​isi pastreaza valorile insa in fructele si legumele congelate.
  • Arsura la congelator poate afecta textura si aroma. Alimentele congelate care nu sunt proiectate pentru congelarea noastra pot fi expuse la aer. Din cauza acestei expuneri la aer, pe mancare se formeaza anumite cristale daunatoare. Celulele din alimentele inghetate se rup, ducand la umiditate si astfel isi pierd din textura si din aroma.
  • Unele alimente isi schimba, de asemenea, textura atunci cand sunt inghetate si pot sa nu mai aiba gust atunci cand sunt dezghetate si mancate.