April 17, 2024

Bucătarul român globe-trotter, îndrăgostit iremediabil de gastronomia austriacă: „Viața bate filmul. Vă invit la Viena”

O viață de om în bucătărie. Asta putem spune despre arădeanul Nelu Igreț (69 de ani) care este un adevărat globe-trotter al gastronomiei lucrând de-a lungul anilor în mai multe țări.
Nelu Igreț a călătorit în multe țări ale lumii FOTO arhivă personală
Nelu Igreț a călătorit în multe țări ale lumii

A început să prindă drag de bucătărie după ce a gătit pe litoralul românesc. A urmat apoi Coasta de Azur, Juan le Pin, St.Tropez, Paris, Amsterdam, Saarburg, Casablanca, Tanger, Cairo, Alexandria, Corsica, Bucureşti, Predeal, Belgia, Arad, iar acum gătește într-un restaurant din Viena. Este acolo de la mijlocul lunii martie și spune că a făcut ce mai bună alegere. S-a îndrăgostit de marea metropolă și ne împărtășește și nouă detalii despre preferințele lor culinare.

Viena  este capitala valsului, a culturii, a turismului și a deschiderii către tot ce este util și frumos. Austriecii știu să primească turiștii, știu să ofere mâncăruri unice pe care le gătesc în hanurile și restaurantele lor, chiar cu produse autohtone. Restaurantele, ca oriunde în lume, sunt pentru socializare, pentru întâlniri cu caracter politic sau comercial, pentru a mânca ceva deosebit, sau pentru flirt. Eu, ca bucătar, am perceput bucătăria din Austria ca pe opusul celei mediteraneene contemporane, dar în același timp bunătăți care provin dintr-un amestec al unor ingrediente de origine din Orientul Mijlociu și cele de la poalele Alpilor, care te cuceresc la prima înghițitură”, spune Nelu Igreț.

Acesta mai specifică faptul că Austria a îmbrățisat toate specialitățile rămase de la turci, de pe vremea cînd era sub ocupație otomană.

Multe tipuri de preparate

Despre austrieci mai spune că nu sunt mari consumatori de fructe de mare, dar savureaza somonul, macroul, crapul, păstrăvul. Toate gătite cu mult bun-gust și prezentate într-o manieră elegantă.

„Viena este o capitală multietnică și de aceea aici găsești mâncare ca în cele mai îndepărtate țări de pe mapamond. Parfumul străzilor îl dau mugurii pomilor intrați în florescență și izul fermecator al mâncărurilor ce iese  din infinitatea localurilor cu diferite orientări de etnie sau religie. Respectul și zâmbetul le găsaști gratis în orice locație comercială. Sunt mândru că «la apus de soare», am fost solicitat și în această măreață și importantă metropolă. Da, viața bate filmul. Vă invit la Viena”, este mesajul bucătarului Nelu Igreț.

Acesta și-a descoperit pasiunea pentru gătit încă de tânăr, iar de peste 40 de ani este profesionist în domeniu, lucru care l-a făcut să viziteze multe țări ale lumii. Mai exact în anii ’70 acesta şi-a descoperit pasiunea pentru gătit, când s-a angajat la Hotel Astoria din Arad, după care a luat drumul Litoralului. Acolo s-a infiripat dragostea pentru bucătărie.