Dieta care devine scut împotriva bolilor cardiovasculare în rândul femeilor. Recomandarea specialiștilor
Dieta bogată în fructe de mare, nuci, cereale integrale și legume (dieta mediteraneană) ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 24%, în rândul femeilor, potrivit unui studiu publicat în revista Heart, citat de dpa.
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, au strâns informaţii din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei a căror sănătate cardiovasculară a fost monitorizată timp de aproximativ 12,5 ani.
Astfel, s-a constatat că femeile care au adoptat o dietă mediteraneeană strictă au prezentat un risc cu 24% mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, potrivit ziare.com.
De asemenea, riscul acestora de a muri din orice cauză în timpul perioadei de studiu a fost cu 23% mai redus.
„Am descoperit că o dietă mediteraneană a fost benefică pentru femei, acestea prezentând un risc cu 24% mai redus de a dezvolta o boală cardiovasculară şi un risc cu 23% mai redus de mortalitate”, au scris autorii.
Într-un studiu separat, cercetătorii, conduşi de experţi de la Universitatea din Newcastle, au constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană strictă au prezentat un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele care nu au adoptat o astfel de dietă strictă.
Descoperirile, publicate în jurnalul BMC Medicine, se bazează pe informații culese de la peste 60.000 de persoane de la Biobank din Marea Britanie, o bază de date online de înregistrări medicale privind stilul de viață a peste jumătate de milion de britanici.
Pe parcursul a aproape un deceniu, au existat 882 de cazuri de demență, dar cei care au urmat o dietă mediteraneană strictă au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta această afecțiune, în comparație cu cei care au avut o dietă diferită.