June 14, 2024

Campanie crowdfunding: „Mănânc, gătesc și susțin ce e local”

Copiii din sase comunități Teach for Romania, îndrumați de profesorii coordonatori, au cules rețete din gastronomia localităților Vidra – județul Vrancea, Herăști – județul Giurgiu, Murighiol – județul Tulcea, Cosoba – județul Giurgiu, Căianu – județul Cluj și Vulcan – județul Brașov.

141 de copii au strâns 165 de rețete din gastronomia ritualică (nunţi, botezuri, pomeni, posturi), cotidiană (zilele săptămânii, anotimpuri, sezonalitate) și de sărbătoare (Paşte, Crăciun, Anul Nou, hramuri, zilele comunei, aniversări şi onomastici). Fiecare minimonografie a ajuns în comunitate, fiecare cercetător primind o carte, unde se regăsește și munca sa.

Pentru că dorim ca aceste minimonografii să ajungă și la alte persoane pasionate de gastronomie, rețete vechi, românești, de gusturi și tehnici locale, am lansat campania „Mănânc, gătesc și susțin ce e local’’. Pe platforma consolid8.ro, există mai multe tipuri de pachete ca fiecare să aleagă ce i se potrivește mai bine.

Campania de crowdfunding este, de fapt, o campanie de precomandă a acestor cărți. Până pe 8 decembrie minimonografiile pot fi comandate împreună – pachet de 6 cărți la 310 lei – sau separat, fiecare minimonografie costând 65 lei, dar exista si alte optiuni. De exemplu, avem și o variantă „aperitiv”, în care poți primi un meniu digital cu 18 rețete – câte 3 din fiecare localitate. Minimonografiile vor ajunge la susținători până pe 15 februarie 2023.

„Sunt rețete cunoscute la nivel local pe care trebuie nu doar să le păstrăm, ci și să le facem mai cunoscute. Cococi, plăcintă cu căprița, supă de lășcuțe, sarmale cu păsat sunt câteva dintre felurile de mâncare la care nu ai acces fără vreo bunică sau o mătușă cunoscătoare.  Pierdem mult prin faptul că nu le găsim în oferta HORECA locală.

Asociația My Transylvania a fost înființată în anul 2010 și este implicată în planificarea și desfășurarea mai multor proiecte, inițiative și programe de dezvoltare rurală, dar și proiecte culturale cu accent pe patrimoniul imaterial și, în mod special, pe gastronomic.