July 15, 2024

Zelenski nu mai cere îndepărtarea lui Putin pentru a se așeza la masa negocierilor

Zelenski nu mai cere îndepărtarea lui Putin pentru a se așeza la masa negocierilor

Volodimir Zelenski, a mai redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi nu va mai cere destituirea şefului statului rus, Vladimir Putin, a relatat joi cotidianul ucrainean Kyiv Post

Publicaţia, care este tipărită în limba engleză, a indicat că administraţia preşedintelui american Joe Biden a reuşit să obţină ca liderul ucrainean să-şi flexibilizeze condiţiile atunci când vine vorba să negocieze pacea cu Rusia.

Potrivit cotidianului care citează două persoane familiarizate cu aceest subiect, schimbarea de atitudine a președintelui Volodimir Zelenski față de posibilitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia în timp ce președintele rus Vladimir Putin rămâne în funcție este direct atribuită administrației americane Biden.

Luni, 6 noiembrie, Zelenski a spus că este deschis la „discuții autentice” cu Rusia. El a subliniat cinci cerințe pentru negocieri, dintre care unele le-a declarat anterior, cum ar fi restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, pedepsirea crimelor de război și reparații. Spre deosebire de anunțurile anterioare, el a omis să menționeze cerința ca Putin să fie revocat din funcție înainte ca astfel de discuții să poată avea loc.

Modificarea, potrivit uneia dintre surse, a urmat zile de negocieri dintre Kiev și Washington, inclusiv întâlnirea în persoană a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan cu Zelenski.