January 24, 2025

Cât timp poți mânca în siguranță resturile alimentare? Care sunt cele mai riscante alimente

Cât timp poți mânca în siguranță resturile alimentare? Care sunt cele mai riscante alimente

În contextul inflației, dar și pentru a evita risipa alimentară, resturile alimentare sunt o soluție pentru economisire. Cât timp rezistă în frigider principalele alimente?

Resturile alimentare sunt un mod bun de a economisi bani și timp. Depozitate corespunzător, ele pot constitui o masă delicioasă chiar și peste câteva zile sau pot fi retransformate, cu puțină imaginație. Iată cât de sigure sunt pentru consum, mai ales dacă sunt păstrate corespunzător, potrivit Healthline.

Unele resturi nu vor rezista prea mult, chiar dacă sunt ambalate corespunzător și ținute la frigider. De aceea, dacă există îndoieli sau proprietățile organoleptice sunt vizibil modificate (gust, miros, textură, mucegai, mâzgă etc.), atunci mâncărurile respective trebuie aruncate.

Alimente cu risc scăzut

Legumele gătite, păstrate într-un recipient etanș, pot rezista 3-7 zile la frigider. Legumele din conservă – fasole, mazăre, năut, linte – sunt bune pentru consum după deschiderea conservei timp de 7-10 zile, cu o depozitare adecvată.

Fructele și legumele proaspete cu un conținut mai mare de apă – cum ar fi roșiile, castraveții și căpșunele – își pierd prospețimea mai repede decât cele cu un conținut mai scăzut de apă: morcovii, țelina, cartofii și bananele. Fructele proaspete bine spălate se păstrează aproximativ 3-5 zile înainte de a începe să-și piardă prospețimea.

Pâinea este un aliment care prezintă un risc mic de a se altera, chiar și după o perioadă mai lungă. Pâinea de casă rezistă 2 zile la temperatura camerei vara și 3-4 zile în sezonul rece, în timp ce pâinea din comerț poate fi consumată în siguranță 4-5 zile vara și până la 7 zile iarna. În cazul în care apare mucegai, trebuie aruncată imediat. Depozitată la frigider, pâinea poate rezista mai mult de o săptămână.

Alimente cu risc mediu

Pastele fierte și cerealele fierte (quinoa, arpacaș) sunt bune pentru consum până la 3 zile, dacă sunt depozitate la frigider. Pastele păstrate în recipiente închise ermetic și depozitate la congelator rezistă apoximativ 3 luni.

Prăjiturile și torturile cu creme, fructe sau frișcă pot fi consumate în decurs de 3-4 zile, dacă sunt ținute la rece.

Alimente cu risc crescut

Aparitia toxiinfecției alimentare este cauzată de consumul de alimente contaminate, iar alimentele care prezintă un risc mai mare sunt cele cu un conținut mai mare de proteine ​​și cu o umiditate mai mare. Aceste două caracteristici permit dezvoltarea unor bacterii și a unor germeni.

Carnea tocată și carnea de pasăre care au fost gătite la o temperatură sigură pot rezista în frigider 1-2 zile, atâta timp cât sunt păstrate la temperaturi sub 5° C.  Carnea de porc și vită (fripturi, friptură întreagă la cuptor, cotlet), bine gătită, rezistă 3-4 zile în frigider.

Ouăle sunt un alt aliment cu risc mai mare, deoarece ar putea transmite bacteria Salmonella. Ouăle fierte tari și descojite trebuie consumate în maximum 7 zile de la gătire și refrigerare.

Fructele de mare și peștele sunt alimente delicate, care pot fi păstrate în siguranță și consumate maximum 3 zile de la data gătirii. Supele și tocanele, cu sau fără carne, vor rezista 3-4 zile la frigider.