September 10, 2024

Băuturi preferate toamna, care conțin mai mult zahăr decât am crede

Băuturi preferate toamna, care conțin mai mult zahăr decât am crede
Răcirea vremii trezește în noi nevoia de a ne încălzi cu o băutură caldă. Vinul fiert, ciocolata caldă și alte băuturi dulci pe care am fi tentați să le consumăm se pot transfoma în adevărate bombe calorice, dacă nu suntem atenți la cantitate.
Vinul fiert, o băutură la mare căutare odată cu răcirea vremii. FOTO Shutterstock
Vinul fiert, o băutură la mare căutare odată cu răcirea vremii. FOTO Shutterstock

Mirosul de scorțișoară și mirodenii răspândit în aer, în timp ce licoarea se încălzește ușor pe aragaz, trezește instantaneu pofta de vin fiert, iar potrivit dieteticianul Amy Fox, citată de Yahoo Life!, dintre toate băuturile enumerate aceasta este cam cea mai săracă în zahăr.

Dar nu inofensivă. O cană de vin fiert conține aproximativ 13 grame de zahăr și 175 de calorii, notează Fox.

Beți cu atenție și cu moderație. Dacă vă îngrijorează conținutul de zahăr, încercați să-l preparați cu vin roșu. Vinul roșu are, în general, un conținut mai mic de zahăr decât vinurile albe sau amestecurile de vinuri”, precizează Amy Fox.

Majoritatea celorlalte băuturi calde amintite au și mai multe calorii. Asta nu înseamnă însă că nu ne putem bucura de savoarea lor.

În timp ce toate aceste băuturi sunt bune ca un răsfăț ocazional, trebuie să ne gândim cu adevărat la ele doar ca la un răsfăț, nu ca la o băutură zilnică”, spune nutriționistul dietetician Kate Ingram, citată de Yahoo Life!.

Dacă nu este posibil, am putea ajusta totuși cantitatea „pentru a diminua efectul de bombă de zahăr”, sugerează nutriționiștii consultați de sursa citată.

Iar dacă modificați ingredientele (sau proporțiile lor), papilele gustative se vor adapta în câteva săptămâni, astfel încât mai puțin zahăr ne va va satisface pofta de dulce.

Cum prepari vinul fiert

Amintim aici o rețetă savuroasă de vin fiert:

1 litru vin

5 linguri miere

1 praf scorţişoară

10 boabe piper

10 cuişoare

Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă.

La primul clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal – ca să se încingă repede – şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).