4-10 octombrie. Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic

în perioada 4 – 10 octombrie, este marcatã Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic. Cu prilejul acestui eveniment, pe 7 octombrie, la ora 18.00, va avea loc o prezentare publicã si ineditã: Întoarcerea pe Lunã. Drumul spre Marte, dar si o prezentare de carte: „Cu Ilie prin galaxie”. Activitatea va avea loc la Muzeul „Vasile Pârvan”, acolo unde se aflã si Observatorul Astronomic.

Explorarea spaţiului şi observarea de la distanţă a Terra pot contribui la schimbarea informaţiilor referitoare la planeta noastră natală. Aceasta include măsurarea schimbărilor climatice, identificarea poluării pe uscat şi pe mare, sprijinirea agriculturii în ţările în curs de dezvoltare.

Adunarea Generalã a Organizatiei Natiunilor Unite a declarat în anul 1999 cã Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic va avea loc în fiecare an în perioada 4 -10 octombrie, aceste date marcând douã evenimente: 4 octombrie 1957 -lansarea primului satelit artificial, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spatiului si, 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guverneazã activitãtile statelor în domeniul explorãrii si utilizãrii pasnice a spatiului cosmic, inclusiv a Lunii si a celorlalte corpuri ceresti.

Invitat special va fi Claudiu Tãnãselia, fizician cercetãtor, în cadrul INCDO-INOE 2000, filiala ICIA Cluj Napoca, space-editor la revista stiintã&Tehnicã si fondator parsec.ro.

Pasionat de cercetarea cosmosului, colectionar de meteoriti, autor al cãrtii „Cu Ilie prin galaxie”, carte de astronomie care se adreseazã copiilor din ciclul primar care vor sã afle mai multe despre astronauti, rachete si planete.