May 18, 2024

Brâncuși la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023

Celebrarea orașului Timișoara Capitală Europeană a Culturii începe la final de septembrie într-o energie fascinantă la Muzeul Național de Artă prin mult așteptata expoziție Brâncuși: surse românești și perspective universale”. 

Din 30 septembrie și până în 20 ianuarie, Muzeul Național de Artă Timișoara, alături de organizatorii Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, invită publicul să urmărească modalitatea prin care Brâncuși a reușit să traverseze toate frontierele geografice, istorice, formale, de gen pentru a-și asigura acel loc aparte, neatașat niciunui curent artistic.

Curatoriată de Doina Lemny, expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare. Expoziția  „Brâncuși: surse românești & perspective universale” este cea mai importantă expoziție dedicată lui Brâncuși din ultima jumătate de secol în România și va expune și o inedită selecție de fotografii și fragmente filmate de artist.

             In Timișoara, la finalul lunii septembrie, de neratat pentru publicul curios este Noaptea Campusului Deschis. Noaptea Cercetătorilor Europeni, în Biblioteca Centrală a Universității Politehnică Timișoara. Astfel organizatorii de la Liga AC și Universitatea Politehnică Timișoara provoacă vizitatorii să descopere știința la intersecție cu arta, tehnologia, arhitectura și cultura prin conferințe, ateliere și expoziții desfășurate în incinta campusului Universității Politehnică Timișoara, prin câteva trasee principale de explorat: Science & Wine, Stiinta la miezul nopții – prezentări ale unor reputați cercetători internaționaliexpoziția din programul Bright Cityscapes: „Atlas of Distances”, expoziția MV Sci-Art: Porous Matter – lucrări realizate de artiști împreună cu cercetători din UPT și Norvegia, instalația THE FACEExperimentarium, instalația imersivă Physic – A.I. Garden a artistului britanic Alex May, Bega River Heritage, o instalație imersivă realizată de Spotlight Heritage la spațiul UPT Campus Creativ și multe altele. Evenimentul este parte din “Noaptea Cercetătorilor Europeni”, o inițiativă de a prezenta știința publicului larg, aducând-o mai aproape de cei interesați prin artă, tehnologie și arhitectură. 

 

Pe 30 septembrie are loc la Galeria 1 Bastion Seară Ars Electronică @HEI, cea mai recentă selecție de scurtmetraje de animație ale Ars Electronică Animation Festival, care se desfășoară anual la Linz (Austria). Evenimentul aduce în fața spectatorilor filme realizate de tineri cineaști europeni de top iar publicul va putea urmări cele mai importante două secțiuni ale programului: Electronic Theater și Austrian Panorama.

Din sfera teatrului, în ultima zi din septembrie, publicul poate participa la 25 de ore de teatru non-stop, în diferite locații culturale din Timișoara, cu piese ca Extraconjugal, scrisă de Neil Simon, unul dintre cei mai de succes dramaturgi americani contemporani; Coadă, o comedie deșănțată sau un comentariu filosofic; Născut în ‘90, un spectacol al generației revoluției si altele.

 

Inceputul lunii octombrie aduce evenimentul Culture of Nightlife Conference, parte din The Night-Art Festival. 

În luna octombrie se va încheia proiectul Ziua omagială Bartók Béla iar punctul culminant va fi organizarea unui spectacol în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. 

Între 3 – 12 octombrie va avea loc Lights On Bega, mai mult decât un eveniment cultural și artistic și mai degrabă o invitație la luarea de măsuri și la schimbarea atitudinii noastre față de mediul înconjurător. În centrul acestei manifestări va fi instalația Floating Earth, creația artistului britanic Luke Jerram, ce reprezintă Pământul într-o mărime și detaliu uimitoare și invită privitorii să mediteze asupra fragilității planetei. Tot despre fragilitate, dar de data asta transpusă în teatru, între 8 și 9 octombrie, Teatrul Bașcă prezintă Teatru incluziv pentru copii și adulți | Puf Buf (în cadrul Festivalului în: v z b l), un spectacol jucat de micii actori cu deficiențe de auz de la Centrul școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”.

Celebrating Trouble. Choreographic Convention ajunge între 4 și 8 octombrie la Faber, Bastion 2, Centrul de Proiecte și Pavilionul ISHO prin Asociația 4Culture, cu un program dedicat artelor performative și multidisciplinare. 

 

Din registrul educațional, pe 5 octombrie va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara Conferința Internațională „Teach with Space”, demers ce creează oportunități de colaborare și interacțiune cu specialiști și oameni de știință din diferite domenii, oferind participanților un cadru inspirațional pentru a descoperi modalități inovatoare ale procesului instructiv-educativ.

 

            Un eveniment mult așteptat de publicul avizat, Simultan Festival 2023, va avea loc între 5 și 8 octombrie, la MX – Muzeul Corneliu Miklosi și la fostele ateliere ale Societății de Transport Public Timișoara. 

Un alt festival îndrăgit de publicul timișorean și nu numai, Timișoara Jazz Festival, ediția XIIIva avea loc între 5 și 8 octombrie prin Fundația Culturală Jazz Banat care va aduce pe cele șase scene simboluri ale arhitecturii, istoriei și culturii Timișoarei și artiști de top ai jazzului românesc și internațional.

Între 6 și 8 octombrie, un alt eveniment vibrant pentru oraș este “Timișoara 2023. Celebrarea orașului”. Odată cu sosirea toamnei vremea a devenit numai bună de explorat orașul, într-o redescoperire a conexiunii dintre cartierele Timișoarei, de-a lungul răului Bega.

Întâlnirea va avea loc la Uszoda, pentru un nou sentiment al comunității în jurul apei care străbate orașul iar pentru cele trei zile participanții vor fi invitați la concertele Dubioza Kolektiv,  Guess WhoDominoBrigada vs. Quinta Spartă, alături de NorzeaticBrugner și DJ Dox,  

De asemenea, între 7 și 8 octombrie, va avea loc proiecția filmului documentar Circumeuropa | Primul pas, care prezintă prima parte a primei expediții fluvio-maritime a unui echipaj românesc, expediție care s-a desfășurat în jurul Europei. 

 

Între 13 și 15 octombrie, publicul poate participa la LA PAS: Festival de gastronomie artizanală, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, care aduce laolaltă peste 50 de artizani și susține un program artistic complex, cu artiști locali, din țară, precum și din Ungaria, Italia și Portugalia.

 

Pentru pasionații de film, Gender Equality în Cinema, prima ediție Les Films de Cannes la Timișoara, va avea loc între 19 – 22 octombrie. Această ediție specială continuă tradiția festivalului de a populariza filmul de artă european și internațional, de data asta cu un program de proiecții și evenimente profesionale care pun în lumină contribuția cineastelor și profesionistelor în cinema, cu scopul de a omagia moștenirea culturală a acestor artiste.

 

Pasionații de artă contemporană și publicații independente se vor întâlni în perioada 26 – 29 octombrie la cea de-a 5-a ediție a Sit+Read Artbook Fair, un târg unic care reunește artiști contemporani, designeri, tipografi, edituri independente și pasionați de artă într-un spațiu de dialog și inspirație, la Muzeul Corneliu Miklosi.

 

La final de octombrie publicul este invitat la expoziția Am început să văd culorile | Expoziție de artă naivă din România și Serbia, un eveniment organizat de Asociația Prin Banat, în cadrul Festivalului Cămine în mișcare, ce va putea fi vizitată între 27 octombrie și 27 noiembrie, în Palatul Ștefania din Piața Traian.

 

Un ultim eveniment al lunii este Premiera absolută a Operetei „Grüsst mein Banat”, care va avea loc pe 28 octombrie, în premieră mondială, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara. Operetă „Grüsst mein Banat” de Emmerich Bartzer va fi o premieră mondială, pentru că, deși lucrarea a fost finalizată în 1939 de către muzicianul născut la Lovrin, în Hatzfeld, nu a mai ajuns la premiera programată în același an la Viena, care a fost anulată din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. 

 

Expoziția ”Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord”, parte din programul Bright Cityscapes, organizat de Universitatea Politehnică Timișoara și Faber, va continua până pe 11 noiembrie, la Faber, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 și 20:00.

De asemenea, tot la Faber, până pe 22 octombrie, poate fi vizitată și expoziția Performing 89. Stări de deziluzie, un proiect al asociației Institutul Prezentului, curatoriată de Alina Șerban.

 

            O lună plină de evenimente dintre cele mai complexe, anunță publicul de toate vârstele să se pregătească de o intensă explorare a orașului, într-un început de toamnă a unui an special: 2023.