September 7, 2024

Perfecționism și buna calitate. Poți greși, dar nu ești greșit!

Perfecționism și buna calitate. Poți greși, dar nu ești greșit!

Gândim, apoi acționăm în viața personală preluând obiceiuri, reacții și convingeri pe care ni le induce cultura locului în care ne câștigăm pâinea. Uneori este o cultură sănătoasă și locul de muncă ne ajută considerabil să creștem, ne stimulează și ne obligă să învățăm constant. Dar sunt și locuri de muncă toxice, în care concurența între oameni schimbă perspective, nu există siguranța psihologică și oamenii se tem să fie ei înșiși sau să fie asertivi cu colegii lor sau cu șefii lor.

Generațiile noi aduc o altă perspectivă și un alt mod de a se raporta la viață, la relații și la comunicare. La muncă, în general. Pentru ei dezvoltarea personală vine înaintea dezvoltării profesionale pentru că percep mult mai acut schimbările extraordinar de dinamice în rolurile profesionale și se bazează mult mai mult pe tehnologie și pe interacțiune în a găsi soluții, decât pe expertiza lor. Deci rolul profesional se diluează în aceste condiții și noțiunea de carieră se schimbă. Dezvoltarea personală vine prima.

Convingeri și ipoteze

Ajungem la locul de muncă și cu un set de convingeri și ipoteze, care se formează în timp, în organizația în care lucrezi sau în afara ei. Convingerile noastre sunt cele care ne sabotează cariera sau șansa de creștere, convingeri care ajung să fie limitative și dau rigiditate gândirii noastre izolate de ceea ce se întâmplă în jurul nostru ca element de progres.

Uneori întâlnim aceste convingeri sub denumirea de „fixed mindset” iar autoarea și cercetătoarea Carol Dweck a dedicat un întreg volum făcând paralela între acest tip de mindset și „growth mindset”. „Fixed mindset” ne limitează, ne ține captivi într-o zonă a expertizei înguste și a dependenței noastră de niște abilități pe care dacă nu le avem ne simțim fragil și defensivi în loc să devenim stimulați să ne antrenăm.

Chiar și în domeniul de activitate al celor care se ocupă cu dezvoltarea oamenilor și prin natura profesiei sunt obligați să se dezvolte continuu și să fie la curent cu noutățile din domeniu, putem dezvolta acest „fixed mindset”, deoarece avem nevoie de arii de siguranță și suntem permanent o combinație a celor două.

Abordarea care ne-ar putea ajuta să depășim propriile noastre bariere o reprezintă înțelegerea sabotorilor personali. Aici, cartea lui Shirzad Chamine – Inteligența Pozitivă ne dă, într-un fel foarte accesibil, înțelegere asupra felului în care noi înșine ne autosabotăm. Perfecționismul sau critica de sine exagerată, amânarea sau incapacitatea de a aborda cu asertivitate o situație tensionată sau un conflict diminuează potențialul nostru de leadership și dezvoltarea carierei, în consecință.

Nevoia continuă de validare

Alt  element care oprește dezvoltarea carierei este nevoia continuă de validare. În mod evident, recunoașterea și aprecierea celor din jur ne fac bine și ne bucură. Însă căutarea de validare permanentă ne ține într-un loc de dilemă și îndoială perpetuă și fragilizează încrederea cu care abordăm situațiile și cu care luăm decizii. Conturarea și înțelegerea propriului sistem de valori și de principii reduce nevoia de validare și te ajută să gândești independent.

Suntem puși în viața de zi cu zi în situația în care avem de luat decizii cu care nu rezonam 100%. Sunt foarte multe medii în care avansarea în carieră presupune acțiuni pe care oamenii le percep ca drept compromisuri. Uneori chiar sunt compromisuri. Însă uneori este doar expunerea la un mediu cu care nu ai fost obișnuit și în care funcționează un alt set de reguli de relaționare sau de expunere a argumentelor, un alt nivel la care trebuie să procesezi informația pentru a lua decizii bune.