April 17, 2024

Desertul copilăriei. Lapte de pasăre

Unul dintre acele deserturi clasice care ne trezesc amintiri dragi din bucătăria mamei sau a bunicii este laptele de pasăre.
Lapte de pasăre, un desert clasic FOTO Shutterstock
Lapte de pasăre, un desert clasic FOTO Shutterstock

Laptele de pasăre sau Ile flottante este un desert clasic francez, „adoptat“ și iubit în gastronomia românească. Deși rețeta este ușor de făcut, iar preparatul final este o explozie de gust și texturi, rareori îl mai întâlnim în meniurile restaurantelor sau îl mai pregătim acasă.

În limba franceză, Ile flottante înseamnă insulă plutitoare, iar desertul a primit acest nume datorită aspectului său, cu bucățile de bezea plutind în sosul de vanilie. Astăzi, este unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume.

Iată cum prepari cel mai bun lapte de pasăre

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 1 l lapte integral (3,5% grăsime)
  • 100 g zahăr tos
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 lingură amidon

Pui laptele la fiert într-o cratiţă antiaderentă, la foc mediu. Ai grijă să nu ajungă să dea în clocot.

Separi gălbenuşurile de albuşuri și bați albușurile spumă tare cu un praf de sare, încorporând, treptat, zahărul pudră. Este gata când obții o bezea tare și lucioasă.

Cu ajutorul a două liguri umezite cu apă rece, formezi bule din bezea, pe care le pui în lapte, având grijă să nu aglomerezi vasul. Le lași la fiert câte două minute pe fiecare parte și le scoți cu o spumieră, într-o tavă.

Strecori laptele și îl pui din nou pe aragaz, într-o cratiță curată. Tai păstaia de vanilie pe lung, răzuiești semințele și le adaugi în lapte. Mixezi gălbenuşurile cu zahărul tos și cu amidonul, până ce obţii o compoziţie ca o cremă. Torni laptele câte puţin, amestecând energic până când se omogenizează compoziția. O torni înapoi în vas și o laşi la foc mic, amestecând constant, până ce crema fierbe și se îngroașă ușor.

Pui bulele de albuş fierte în compoziţia de lapte, lași la răcit, apoi dai la frigider câteva ore. Serveşti desertul rece, decorat după dorință.