April 17, 2024

Sezonul de terasa. Tips & tricks pentru o terasa atragatoare

Unele terase sunt pline si altele au abia 2-3 clienti sau poate niciunul. Sunt multi factori care influenteaza numarul de clienti asezati la o terasa. Ne-am gandit sa impartasim cu tine ce am descoperit si sa te ajutam cu pregatirea terasei pentru sezonul 2023.

Servirea. Conteaza mult daca e rapida sau nu. Tinand cont ca terasa e in exteriorul locatiei tale unde se afla barul si bucataria, e posibil ca pe perioada sezonului sa trebuiasca sa suplimentezi personalul si sa optimizezi fluxul de lucru.

Cum poti face asta?

  • Instaleaza gheridoane in puncte cheie, care sa fie echipate cu meniuri, oliviere, servetele, lavete si solutii de curatat. Ideal ar fi sa existe si o persoana care e mereu acolo, intampina clientii si ii serveste cu un meniu, de indata ce s-au asezat.
  • Reia tot fluxul de la primul contact cu clientul si pana la nota de plata si incearca sa gasesti actiunile care dureaza cel mai mult timp. Cum poti optimiza?
  • Ofera clientilor ceva din partea casei cat timp asteapta comanda

pastedGraphic.png

Meniul. Cat mai diversificat, reimprospatat si cu preparate noi. Localnicii care abia asteapta sa serveasca ceva pe o terasa, la soare, probabil ca stiu deja ce fel de meniu ai avut in sezonul rece sau vara trecuta.

Pastreaza ce ai vandut cel mai bine sezonul trecut (pentru melancolici) si vino cu ceva nou. Preparate fresh, bazate pe multe fructe si legume si cat mai colorate. Ar fi, poate, o idee buna sa refaci si modul de prezentare al meniului, astfel incat sa reflecte prospetime, nou si culoare.

Totodata, pentru turisti si cei care nu prea frecventeaza localurile in sezonul rece, ar fi indicat sa prezinti meniul pe un suport, chiar la intrarea pe terasa. Sau poate gasesti Foarte multi turisti aleg locatia dupa meniu si atmosfera locului.

Detaliile care fac diferenta. Sezonul de terasa incepe de obicei din Martie si se intinde pana la sfarsitul lunii Septembrie, chiar inceputul lunii Octombrie, daca vremea permite. Pentru inceputul si finalul de sezon, atentia ta trebuie sa se indrepte si catre crearea unui mediu confortabil. Asadar, iti recomandam sa te ocupi de cateva detalii care conteaza enorm in ochii clientilor:

  • Plaseaza incalzitoare de terasa printre mese. Efectul lui se simte diferit, in functie de incalzitorul ales (cu picior, suspendat deasupra mesei sau prins de una dintre spitele umbrelei) si de deschiderea spatiului in care se afla terasa. Daca spatiul este total deschis si circula curentii de aer din toate directiile, s-ar putea ca efectul lui sa nu se simta. Asadar, iti recomandam sa instalezi umbrele si separatoare care sa limiteze circulatia aerului.
  • Ofera clientilor paturi pufoase, bine intretinute. Aceasta practica o observam destul de des in orasele mari cu terase centrale, insa diferenta o face modul in care aceste paturi sunt intretinute. Daca sunt curate si nedeteriorate, clientii le vor aprecia pe masura.

Mobilierul. Unul dintre cei mai important factori este mobilierul de terasa si atmosfera generata de design-ul ales.

Ca sa-ti fie cat mai clar ce ar trebui sa faci ca sa atragi mai multi clienti cu ajutorul amenajarii, iti detaliem mai departe cateva tipuri de terase si ce poti include in amenajarile lor.

Gradinile de vara

Printre cele mai frumoase si apreciate tipuri de terasa sunt cele care arata ca o gradina de vara. In special in orase, oamenii tanjesc dupa contactul cu natura si ar alege oricand o terasa inconjurata de copaci, flori si verdeata. Daca esti norocos si beneficiezi de o astfel de locatie, tot ce trebuie sa faci e sa mobilezi spatiul cu scaune de terasa si fotolii confortabile, perne tapitate pentru un plus de confort si cateva puncte de interes care sa ii dea unicitate terasei tale.