July 15, 2024

Desert delicios. Rețeta celui mai gustos chec

Desert delicios. Rețeta celui mai gustos chec

Un desert aromat care nu poate fi refuzat de nimeni!
Este vorba despre cel mai pufos chec, preparat după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, apărută în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Chec delicios FOTO Adevărul
Chec delicios

Ingrediente:

1 kg făină

1,5 pachet unt

8 ouă

100 g stafide

1 păhărel mic de rom

coaja de la 1 lămâie

praf de copt

zahăr vanilat

1 ceaşcă mare zahăr (300 g)

50 g mieji de nucă măcinaţi

Mod de preparare: Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă Praful de copt se dizolvă în rom. Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr. Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă făina, câte un pic.

Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat. Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea!“, nota în cartea sa regretatul gastronom.

Gazetar, vânător și realizator TV

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).