Peste 1/4 din îmbrăcămintea purtată de tineri va fi pre-purtată
„Vestiaire Collective este cea mai importantă aplicație globală pentru modă pre-iubită, creată în 2009 cu o singură misiune: să transforme industria modei pentru un viitor mai durabil„
Valoarea estimată a pieței de revânzare a articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii este cuprinsă între 100 și 120 de miliarde de dolari la nivel mondial, fiind de peste trei ori mai mare decât a fost în 2020, potrivit unui nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și Vestiaire Collective, platformă globală pentru modă pre-purtată, intitulat „Ce înseamnă accelerarea pieței second-hand pentru brandurile de modă și comercianții cu amănuntul”.
Piața second-hand valorează deja între 3% și 5% din totalul sectorului de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii și ar putea crește până la 40%. În timp ce produsele revândute reprezintă aproximativ un sfert din garderoba cumpărătorilor de produse second-hand, se preconizează că acestea vor reprezenta 27% în 2023. Consumatorii Gen-Z sunt cei mai orientați spre a cumpăra (31%) și vinde (44%) îmbrăcăminte pre-purtată, urmați îndeaproape de generația millennials.
„La BCG, am analizat în detaliu piața globală de revânzare, încă de la începuturile sale”, declară Sarah Willersdorf, Director Global al Diviziei de Lux din cadrul BCG și coautor al raportului. „Consumatorii îmbrățișează produsele second-hand și schimbă modul în care își cumpără și își vând hainele. Există o oportunitate extraordinară pentru brandurile care intră pe această piață de a capta noi clienți, atrăgând în același timp cumpărătorii existenți motivați de sustenabilitate, accesibilitate și exclusivitate.”
Sustenabilitatea este un motiv tot mai puternic
Raportul se bazează pe două sondaje globale, pe un eșantion format din 6.000 de consumatori, în 2020, și 2.000 de consumatori în 2022, pentru a înțelege mai bine angajamentul lor față de piața revânzării. În timp ce accesibilitatea a fost citată ca principalul motor pentru cumpărarea de articole second-hand în rândul a mai mult de jumătate dintre respondenți, această tendință este în scădere. Varietatea de produse a fost raportată ca fiind al doilea cel mai mare motor din spatele consumului de bunuri de second-hand. 40% dintre cumpărători văd în aceste produse o cale de a consuma modă în mod sustenabil și aleg piața second-hand pentru vasta paletă de opțiuni și piesele unice pe care le oferă. Fiorul căutării și oportunitatea de a face troc cu vânzătorii sunt, de asemenea, factori din ce în ce mai populari pentru achiziționarea de îmbrăcăminte la mâna a doua, 35% dintre respondenți menționându-le ca fiind principalele motive pentru care îmbrățișează această tendință.
Vânzătorii sunt motivați de detoxifierea garderobei
60% dintre cei care vând îmbrăcăminte pre-purtată își doresc să își facă ordine și loc în garderobe. Același procent a raportat motivația de a recupera valoarea reziduală a articolelor lor și să o cheltuiască pe produse pre purtate (39%) sau noi (20%).
În timp ce vânzarea este un comportament din ce în ce mai adoptat în rândul cumpărătorilor, nu toți au vândut articole pe piața de îmbrăcăminte pre-purtată. 30% din non-vânzători au ceva de vândut, dar nu au găsit timp să se ocupe de acest lucru. În loc să vândă, 30% dintre respondenți preferă să ofere obiectele prietenilor sau organizațiilor caritabile.