May 18, 2024

3 obiective turistice Tbilisi. Alege orasul din inima Georgiei

Tbilisi, capitala Georgiei, orasul contrastelor, asa cum este el denumit de foarte multi turisti care ajung sa il viziteze, un oras unde cetatile din Evul Meidu coexista perfect alaturi de structurile impunatoare si moderne ale cladirilor de birouri sau rezidentiale.

Cu o istorie bogata, Tbilisi a cunoscut atat invazii ale popoarelor migratoare, si-a vazut constructiile distruse de nenumarate ori, dar a si renascut mereu in urma restaurarilor care au reusit sa pastreze aproape intacta istoria veche a acestui oras.

Tbilisi reuseste sa-si dezvaluie istoria si cultura sa bogata fiecarui turist care ajunge aici. Haideti sa descoperim impreuna cele mai importante 7 obiective turistice din Tbilisi pe care le puteti si voi vizita in urmatorul city break.

Pornim?

1. Cetatea Narikala

 

Cetatea Narikala este astazi unul dintre cele mai vizitate locuri din Tbilisi si nimeni nu pleaca din oras fara a o vizita si a face o incursiune in timp in istoria acestui minunat loc. Cetatea atrage atentia celor aflati in oricare din partile orasului Tbilisi datorita asezarii sale impunatoare. Fiind o cetate de aparare, aceasta a fost ridicata in cel mai inalt punct al asezarii oferind in acelasi timp vederi impresionante asupra raului Mtkvari si a intregului oras, iar dupa lasarea intunericului, privelistea capata un farmec aparte.

 

Cetatea este numita chiar si Shuris-tsikhe – Cetate Rivala, acest fapt datorandu-se perioadelor diferite in care a fost construita. Aceasta a fost inaltata initial inca din secolul al IV-lea, in timpul ocupatiei persane si a fost continuata de catre emirii arabi, in secolul al VII-lea; mai mult, acestia din urma isi amenajasera resedinta chiar in interiorul cetatii. Cetatea Narikala reprezinta astazi un simbol al arhitecturii defensive a orasului Tbilisi din antichitate.

Aveti doua modalitati de a ajunge aici, ambele pe trasee foarte frumoase: prima varianta este la pas, urcand Meidanul (vechiul bazar), unul dintre cele mai frumoase locuri din partea veche a orasului Tbilisi, iar cea de-a doua este cu telecabina, de la Rike Park.

Daca optati sa faceti putina miscare, alegeti prima varianta; in schimb, daca optati pentru o plimbare cu telecabina, pretul unui bilet este de 2,5 Lari (~1 Euro). Telecabina are o capacitate maxima de 8 persoane in care turistii vor fi rasfatati cu privelisti uimitoare. In plus podelele telecabinei sunt complet din sticla, pentru a spori vizibilitatea ocupantilor catre toate directiile. In doar 2 minute cat dureaza ascensiunea parcugeti o diferenta de nivel de 686 de metri. Odata ajunsi sus, veti fi intampinati de gigantica statuie din aluminiu denumita Kartlis Deda in georgiana sau „mama Georgiei„, cu o inaltime de 20 de metri. Aceasta infatiseaza o femeie cu o sabie in mana si o ceasca de vin in cealalta. Statuia are  o simbolistica aparte – semnifica atat caracterul puternic al femeilor georgiene, care sunt ospitaliere cu oaspetii dar si luptatoare atunci cand situatia o cere.

O data ajunsi aici puteti vizita ramasitele fortaretei antice; in interiorul acesteia veti putea vedea o biserica construita relativ recent, intre anii 1996-1997, Biserica Sf. Nicolae, ridicata pe locul unei vechi biserici apartinand secolului al XII-lea, dar care a fost complet distrusa de un incendiu. Partea interioara a bisericii este decorata cu fresce ce prezinta scene atat din Biblie cat si din istoria Georgiei.

Tot aici, luati in considerare si o vizita la Gradina Botanica, situata chiar la poalele Cetatii Narikala, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 2 km, deschisa in anul 1845, exact pe locul fostelor gradini regale.

 

2. Piata Libertatii din Tbilisi

Piata Libertatii este situata chiar in centrul orasului Tbilisi si a suferit numeroase schimbari in ceea ce priveste denumirea in istoria sa de 200 de ani. Construita la inceputul secolului al XIX-lea in stil neo-clasic cu elemente arhitecturale maure, Piata Libertatii a fost denumita initial Pashkevich-Erivanskaya in onoarea lui Ivan Paskevich – un general ucrainian al armatei imperiale ruse care a cucerit Erivan – actualul Yerevan din Armenia.  Dupa restaurarea independentei Georgiei, din anul 1918, a revenit la denumirea initiala, in timpul constituirii primei Republici Georgiene.

In anul 2006, Monumentul Libertatii, cunoscut sub denumirea de Statuia Sfantului Gheorghe, a fost ridicat in centrul pietei. Monumentul a fost realizat de sculptorul georgian Zurab Tsereteli si este un simbol al libertatii poporului georgian.

3. Podul Pacii din Tbilisi

Una dintre primele constructii moderne ale orasului Tbilisi a fost Podul Pacii – o constructie avangardista de otel si sticla, ridicata peste raul Mtkvari. Podul Pacii a fost proiectat de arhitectul italian Michele de Lucchi si a fost deschis publicului larg in anul 2010.

Podul Pacii a fost adus din Italia bucati, nu mai putin de 200 de piese, si asamblat la fata locului. Podul are o lungime de 156 de metri si mai mult de 10.000 de becuri LED incorporate, ce sunt puse in functiune in fiecare zi cu 90 de minute inainte de apusul soarelui.

Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca luminile pulsatoare ale becurilor LED comunica un mesaj din Codul Morse – acestea transmit elemente chimice din tabelul periodic al lui Mendeleev, ce alcatuiesc corpul uman. Ideea arhitectului italian Michele de Lucchi a fost aceea de a transmite un mesaj, acela de comunicare ca si „imn al vietii si a piesei intre oameni si natiuni”