Deficit de vitamina D la copii. Formarea microbiotei intestinale
Părinții ar trebui să știe că unele bacterii sunt esențiale la copil încă din primii ani de viață. Dintre acestea se remarcă tulpina BB12 a Bifidobacterium animalis. Rolul ei este de a ajuta la menținerea echilibrului microbiotei intestinale. Ea se poate lua împreună cu vitamina D. Se găsește în farmacii sub formă de probiotice Linex pentru copii și reprezintă un supliment alimentar.
Microbiota intestinală se produce la făt încă din cursul vieții uterine. Aceasta poate fi influențată de factori precum: infecții, terapia cu antibiotice, alimentație, mediu. Prin urmare femeia însărcinată trebuie să fie atentă la astfel de aspecte, la suplimentele din timpul sarcinii și de asemenea după, naștere, în perioada de alăptare. Cele mai importante vitamine pentru gravide sunt: A, B6, B12, C, F, acid folic.
Dacă apare un dezechilibru al florei intestinale la copilul mic, atunci se produc și o serie de stări neplăcute, cum ar fi de exemplu:
- Senzație de balonare și scaune cu tranzit încet sau cu diaree
- Durere de burtă
- Tranzitul intestinal este afectat și se simte un disconfort accentuat
- Scăderea imunității.
Vitamina D la copil
Anumite studii ale cercetătorilor arată că vitamina D oferă o serie de beneficii:
- Susține compoziția microbiotei intestinale
- Are efect asupra producție și absorbției de vitamine B
- Ajută la creșterea imunității organismului împreună cu alte vitamine, cum este acidul pantotenic (sau vitamina B5)
- Susține activitatea glandei tiroide, previne rahitismul la copii
- Ajută la coagularea normală a sângelui, susține producția de serotonină și dopamină
- Îmbunătățește memoria, concentrarea, atenția, buna funcționare a creierului
- Menține sănătatea gingiilor și a dinților, previne pierderea osoasă și apariția fracturilor
- Ajută la creșterea rezistenței corpului și la reglarea imunității înăscute și adaptative
- Are un efect bun asupra celulelor epiteliale intestinale, previne astfel infecțiile cu bacterii patogene.
Despre deficitul de vitamina B5 se spune că poate stimula dezvoltarea stărilor proinflamatorii și poate afecta imunitatea. Un deficit de vitamina D poate să apară chiar în primele 3 luni de viață la copil și se manifestă prin simptome de letargie, întârzierea dentiției, flatulență, transpirație crescută, dezvoltarea fizică întârziată, anemie și altele.
Prin aportul de alimente ce conțin vitamina B5 se poate preveni deficitul ei din organism, ea nefiind sintetizată de către organism.
Vitamina D are rol asupra metabolismului fosforului și calciului și ajută la reglarea activității osteoclastelor (ce răspund de resorbția osoasă) și osteoblastelor (ce formează osul împreună cu osteocitele); se găsește în oase, țesuturi, organe, celulele creierului, plămânilor, intestinelor și așa mai departe. Ea crește imunitatea și are un efect în prevenirea bolilor infecțioase și alergice.
Pe lângă faptul că ajută în procesul de creștere la copil, vitamina D întărește și organismul și ajută în prevenirea unor probleme de sănătate – din care fac parte de exemplu gripa, pneumonia, astmul. Există studii clinice care demonstrează faptul că la copiii ce au primit suplimente de vitamina D apare un risc mai mic de îmbolnăvire în caz de epidemie.
Suplimente alimentare cu probiotice
Pentru copii se pot folosi suplimente de bacterii benefice de calitate, care promovează dezvoltarea florei intestinale sănătoase. Părinții pot căuta probiotice Linex pentru copii care au tulpina BB12. Despre BB12 a Bifidobacterium animalis se spune că apare în alimente și suplimente alimentare.
Cu ajutorul unui supliment cu probiotice bun se normalizează funcția enzimelor digestive și se echilibrează motilitatea intestinală. Bifidobacteriile fac parte din grupul microbian care este cel mai predominant la sugari și bebeluși în perioada de alăptare. Probioticele au rol important în menținerea sănătății intestinale și a funcției sistemului imunitar.
Tulpina BB12 a Bifidobacterium animalis
Acest probiotic BB12 ajută la formarea microbiotei intestinale și are și alte avantaje:
- Are o toleranță adecvată la bilă și acid gastric
- Aderă bine la mucoasa intestinală și astfel reduce riscul de aderare al altor agenți patogeni
- Reduce riscul de infecții la copii
- Crește rata de regenerare a mucoasei intestinale
- Se remarcă prin anumite funcții fiziologice importante în organism cum este de pildă efectul ei asupra multor microorganisme patogene, pe care le poate combate
- Previne efectele negative ce pot să apară după un tratament cu antibiotice
- Are efect bun împotriva infecției cu H.Pylori
- Ajută în tratamentul colicilor la copii
- Combate diareea la copii și reduce disconfortul acesta mai rapid
- Are și un efect antiinflamator și poate normaliza motilitatea intestinală
- Reglează funcția intestinală perturbată de frecvența scaunelor
- Favorizează echilibrarea microbiotei intestinale ce ar putea fi perturbată de malnutriția severă.
Studiile cercetătorilor sugerează toate avantajele prezentate mai sus și faptul că probioticul BB12 are proprietăți foarte bune asupra sistemului imunitar la copii. De exemplu, un studiu de pe NCBI arată că BB12 are proprietăți puternice de aderență la mucusul intestinal și prezintă toate caracteristicile probiotice valoroase, prezentate mai sus.