May 18, 2024

Arsenie Boca, un motiv de dispută între Biserică și organizatorii Festivalului Astra Film

Organizatorii Festivalului de Film de la Sibiu au decis să nu dea curs solicitării Arhiepiscopiei Sibiului ca un film documentar despre Arsenie Boca să nu fie difuzat.
Luni, 25 septembrie, Arhiepiscopia Sibiului a transmis o scrisoare deschisă cu privire la proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi” a regizorului Alexandru Solomon.

Luni, 25 septembrie, Arhiepiscopia Sibiului a transmis o scrisoare deschisă cu privire la proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi” a regizorului Alexandru Solomon, în care se arată că filmul, încadrat fals în ciclul documentarelor, este „o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”. Arhiepiscopia Sibiului afirmă în scrisoare că în film viața lui Arsenie Boca este parodiată jignitor, caricaturizată.

„În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă. Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului. Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări. Sunt volume întregi de mărturii despre evlavia și cinstirea deosebită de care părintele Arsenie s-a bucurat și continuă să se bucure în rândul credincioșilor noștri; sutele de pelerini care zilnic merg la Mănăstirea Prislop și cer mijlocirea Părintelui fiind deosebit de expresive în acest sens.