July 15, 2024

Unul din patru oameni consumă junk food. Cum ne afectează sănătatea?

Unul din patru oameni consumă junk food. Cum ne afectează sănătatea?

Majoritatea oamenilor adoptă un stil de viață sănătos, cu mese bogate în nutrienți sănătoși.

Dar, selecția greșită a gustărilor poate fi periculoasă pentru sănătate, potrivit cercetătorilor de la King’s College London.

Fructele pot fi un bun înlocuitor al gustărilor de tip fast food
Fructele pot fi un bun înlocuitor al gustărilor de tip fast food

Aveți grijă la snaksurile pe care le consumați pe lângă mâncarea sănătoasă

Studiul, realizat în Regatul Unit, arată clar legătura dintre obiceiurile de a consuma snaksuri și riscul de îmbolnăvire cu diferite afecțiuni cronice. Sarah Berry, cercetător la King’s College London, subliniază că schimbarea obiceiurilor de gustare poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale, dat fiind că aproape un sfert din caloriile noastre provin din gustări.

În Statele Unite, 90% dintre adulți mănâncă cel puțin o gustare pe zi. În contrast, în Regatul Unit, 47% dintre respondenți au declarat că mănâncă două gustări pe zi. Îngrijorător este că 25% dintre acești participanți au mâncat alimente sănătoase ca mese principale, dar au ales ca și snaksuri mâncăruri procesate și pline cu zahăr.

Dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și nutriție, compară alegerea gustărilor cu protejarea împotriva vremii nefavorabile. „Ar trebui să ne gândim la mediul alimentar exact în același mod și să nu ieșim într-un „climat” de junk food și să sperăm că vom mânca bine”, a explicat Katz, care nu a fost implicat în studiu.

Aspectul temperării în ceea ce privește consumul de junk food a fost, de asemenea, subliniat ca fiind semnificativ.

Gustările consumate după ora 21:00 sunt, de cele mai multe ori, pline de calorii, uleiuri, zahăr, dar și alte substanțe care afectează sănătatea.

În contrast, consumul de gustări sănătoase, cum ar fi fructele proaspete, nucile sau legumele, a fost corelat cu menținerea unei greutăți sănătoase, dar și a unei vieți lipsite de afecțiuni.

Pentru a ajuta la evitarea tentațiilor nesănătoase, Dr. Katz sugerează păstrarea gustărilor sănătoase la îndemână. „Luați-vă un pachet pentru gustări; aveți la îndemână acasă alimente nutritive care vă plac. Sau cumpărați în drum spre muncă”, a recomandat el.