July 15, 2024

Secretele unei salate cu țelină, mere și nuci, dezvăluite de nutriționist

Secretele unei salate cu țelină, mere și nuci, dezvăluite de nutriționist

Nutriționistii ne dezvăluie cum să preparăm salata cu țelină, mere și nuci. Ba mai mult de atât,  ne explică care sunt beneficiile fiecărui ingredient folosit.
Merele au un rol important FOTO Luminița Catană
Merele au un rol important

Salata cu țelină, mere și nuci este cea mai nimerită garnitură. „Este ceva mai potrivit lângă o felie de pâine prăjită sau lângă o bucățică de friptură decât o salată? Și nu orice fel de salată. Una cu țelină, mere și nuci”.

Pentru această rețetă (cantitate pentru o persoană) este nevoie de:

– 125 grame de țelină curățată (se folosește partea rădăcinoasă la această salată)

– un măr

– câțiva sâmburi de nucă

– două linguri de maioneză vegetală

– ulei esențial de limetă

– ulei de in sau de măsline

Mod de preparare:

Țelina spălată și curată se dă pe răzătoarea mare. Stropiți-o cu puțin suc de lămâie să nu se oxideze. Tăiați mărul bețișoare fine, pe care le stropiți cu suc de lămâie, să-și păstreze culoarea. Se amestecă mărul cu țelina, se adaugă puțină sare și se lasă câteva minute. Adăugați maioneză. Deși este opțională, face salata mai cremoasă. Adăugați uleiul de in sau de măsline, precum și uleiul esențial. La final, adăugați nucile și, pentru un gust mai plăcut, le puteți prăji puțin înainte într-o tigaie, dar fără ulei. Pentru un efect savuros, le puteți hidrata. Depinde de gustul și preferințele fiecăruia. Lăsați să se pătrundă aromele și texturile și serviți. Simplitate și gust bogat, aromă și rafinament în farfurie.

Țelina – sfaturi de nutriționist

Cu numele latin Apium graveolens, țelina este o plantă completă, de la care putem folosi atât rădăcina, cât și tijele, și frunzele. Aliment și medicament în același timp, are efecte antiinflamatorii, detoxifiante, antidepresive, tonice și antivirale, antibacteriene și digestive. Încă din secolul al IX-lea, a fost folosită ca remediu, iar Hipocrate a descris-o ca pe un excelent remediu în afecțiunile nervoase.

Are un conținut bogat în fibre, vitamine și minerale. Este bogată în apă și luată pe stomacul gol, susține tranzitul intestinal. Sub formă de suc din tije, calmează gastrita, arsurile gastrice, reduce balonarea și flatulența, este vermifugă, reglează flora intestinală, detoxifică ficatul și colonul.

Este un aliment potrivit atunci când dorim să slăbim sau suntem într-o dietă. Are un efect diuretic excelent și organismul consumă calorii ca să o digere.

Calitățile sale o fac prețioasă și atunci când suntem răciți sau în con valescență, calmează artrita și afecțiunile articulare, diminuează oboseala și nervozitatea.

Cu toate acestea, este contraindicată celor care au alergii la țelină sau plante din aceeași familie, la cei cu grave afecțiuni renale și în cazul unor medicații speciale.

Mărul, fructul venit din Eden

Cel mai apreciat și mai cunoscut fruct, mărul este plin de fibre, vitamine și minerale. Gustoase, sățioase și răcoritoare, accesibile și cu soiuri multiple, echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale. Au efect benefic în diaree și inflamații intestinale.