Pași către obiective realizabile
De câte ori ai auzit că succesul se rezumă la stabilirea obiectivelor? S-ar putea să nu te surprindă să afli că succesul înseamnă mult mai mult decât stabilirea obiectivelor. În acest articol, îți arăt de ce mulți oameni nu reușesc să își atingă obiectivele și cum să ai succes cu orice îți dorești să realizezi în viața ta.
1. Ce este un obiectiv?
Un obiectiv este o țintă care poate fi atinsă în pași măsurabili și realizabili. Acesta este mai mult decât o simplă dorință sau o nevoie și are o existență proprie. Un interes sau o dorință este mai puțin tangibilă și adesea doar trecătoare. Cine nu se gândește sau nu-și dorește să câștige la loto? Un obiectiv este ceva ce vrei, o dorință sau o nevoie realizabilă prin acțiuni pe care le poți întreprinde. Este mai mult decât o simplă poftă sau dorință.
2. Cum se stabilește un obiectiv?
Stabilirea unui obiectiv este un proces care începe cu o nevoie sau o dorință realizabilă. În primul rând trebuie să te decizi cu privire la următoarele:
- Ce îți dorești?
- Unde vrei să fii?
- Statutul, cariera sau calificările tale?
Un obiectiv se poate referi la orice interes, dorință sau nevoie realizabilă prin acțiuni pe care le poți întreprinde.
Apoi, împarți obiectivul în pași sau acțiuni individuale mici. Obiectivele realizabile sunt obiective în cazul cărora poți influența realizarea lor și îți poți măsura progresul către ele. Atingerea obiectivelor pe termen lung, care schimbă viața, este un proces de realizare, pas cu pas, a acțiunilor pe termen scurt și mediu.
3. Ce acțiuni sunt necesare?
Obiectivele necesită acțiuni din partea ta. Mai întâi trebuie să decizi ce acțiune este necesară pentru a atinge obiectivul. Prima ta acțiune este să îți scrii întotdeauna obiectivele. Scriere cu creionul pe hârtie, și acesta este un moment în care sunt necesare un creion și o hârtie adevărată, conferă obiectivelor tale o existență proprie.
Scrierea unui plan este un pas esențial în atingerea obiectivelor tale – fără el, în timp, vei modifica obiectivul pe termen lung pentru a-l adapta la realitatea ta. În cele din urmă vei reduce obiectivul la o dorință, iar dorințele se îndeplinesc doar din întâmplare.
4. Analizează rezultatele
Apoi trebuie să analizezi și să stabilești în detaliu cum vei realiza fiecare obiectiv în parte. Acest lucru înseamnă să scrii un plan detaliat al acțiunilor tangibile necesare pentru a atinge fiecare obiectiv individual.
Aceste acțiuni devin apoi obiective mai mici, pe termen scurt, care duc la obiective majore pe termen lung.
5. Ce pași trebuie să fac astăzi?
În fiecare zi întreabă-te „Ce pași trebuie să fac astăzi?”. Până acum ar trebui să fie totul planificat în avans, așa că verifică-ți planul și asigură-te că faci fiecare pas în fiecare zi. Dacă descoperi că sunt necesari pași suplimentari, adăugă-i la plan.
6. Evaluează realizările în fiecare săptămână și lună
În fiecare săptămână, trece-ți în revistă progresele înregistrate în săptămâna respectivă. Verifică ce ai făcut și ce ai ratat. Ajustează-ți planul pentru săptămâna sau luna următoare.
Planul tău trebuie să țină cont întotdeauna de ceea ce vei face astăzi, mâine, săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, înainte de sfârșitul lunii, în următoarele 3 luni, 6 luni…? Scrie-ți întotdeauna rezultatele.
7. Ce se întâmplă dacă lucrurile merg prost?
Obiectivele sunt dificile pentru că te scot din zona ta de confort pentru a face lucrurile diferit. Pentru a avea succes, trebuie să îți înfrunți propria frică de eșec și să îți asumi riscuri. Vor exista eșecuri, așteptă-te la ele, acestea fac parte din proces. Alege progresul înaintea perfecțiunii.
Post-ul 7 pași către obiective realizabile apare prima dată în Revista PSYCHOLOGIES Romania.