June 14, 2024

“Ajungem MARI”, program educațional din România, caută 250 de voluntari

Ajungem MARI este cel mai mare program educațional din România care sprijină copiii din sistemul de protecție. Dă startul unei campanii de recrutare de voluntari care să aibă grijă de 500 de copii din Capitală și unele localități din țară la care nu ajunge nimeni, timp de 3 ore pe săptămână. Termenul limită pentru înscrieri este 31 martie.

Sunt peste 45.000 de copii şi tineri în sistemul de protecție în România, dintre care aproximativ 6.000 de copii adoptabili, conform ultimelor date ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Cei mai norocoși dintre ei cresc în casele asistenţilor maternali sau ale unor rude, în timp ce 13.000 de copii îşi trăiesc suferinţele într-o instituţie de stat, de tip rezidențial: centre de plasament, apartamente sau căsuțe de tip familial.

Separarea de familie, abandonul și instituționalizarea sunt experiențe traumatizante. Mulţi dintre copii ajung în grija statului, fiind abandonaţi din cauza sărăciei. Însă, aproape la fel de mulţi sunt victime ale abuzurilor, violenţei şi neglijării. Sunt traume care le influenţează atât dezvoltarea psihică, emoţională, cât şi cea fizică.

 

Prea puțini voluntari, prea puține șanse pentru copiii fără familie! Nimeni nu merită să fie singur

Dacă în unele zone ale țării, Ajungem MARI reușește să recruteze mai ușor voluntari pentru copiii instituționalizați, în altele, printre care orașele cu populație mai redusă, dar și Capitala, copiii trăiesc adevărate drame. Aici sunt mult prea puţini voluntari pentru câţi copii abandonați ar avea nevoie de sprijin.

Ajungem MARI caută 100 de suflete pentru copiii abandonați la care nu ajunge NIMENI din Capitală și 150 pentru copiii din județele Botoșani (Dorohoi), Brașov (Făgăraș, Ghimbav, Hărman), Gorj (Motru, Novaci, Târgu Cărbunești, Târgu Jiu), Hunedoara (Deva, Hunedoara), Maramureș (Baia Mare, Sighetu Marmației), Mehedinți (Drobeta Turnu Severin), Sibiu (Sibiu) și Timiș (​​Lugoj, Gavojdia, Nădrag). Voluntarii ar urma să-și petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor.

Oricine dorește să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 31 martie pe https://www.ajungemmari.ro/. Testarea psihologică şi trainingul vor avea loc după această dată.

Ajungem MARI - campanie recrutare voluntari