May 18, 2024

De la trauma la sexualitate conștientă. O abordare psihosomatică a vindecării

Sexualitatea și în special trauma sexuală este un subiect sensibil, atât pentru clienții care vin în terapie, cât și pentru specialiști. E nevoie de curaj pentru a deschide subiectul și de blândețe pentru a susține procesul de vindecare.

Abuzul sexual este o epidemie: se estimează că aproximativ una din trei până la patru femei și unul din șase bărbați au fost victime ale abuzului sexual în copilărie. Bărbații rareori verbalizează ce li s-a întâmplat, din cauza puterii credințelor limitative adânc internalizate. Sunt extrem de răspândite și formele de abuz sexual la adulți. Nimeni nu este imun la abuzul sexual: acesta li se întâmplă femeilor și bărbaților de toate rasele, vârstele, culturile, religiile, nivelurile socio-economice și orientările sexuale.

Trauma nu este provocată mereu de un incident concret, ci poate apărea și ca o reacție la un abuz continuu, cum ar fi o relație în care sexul este nedorit, chiar dacă exista un fel de „consimțământ” în care una dintre părți spune „da” pentru a nu fi rănită ori se simte blocată în relație sau este obligată să întrețină relații sexuale.

Așadar, abuzul sexual poate fi definit ca încălcare a spațiului intim al unei persoane, atingerea oricărei părți a corpului fără acordul acesteia și tot ceea ce corpul nostru percepe ca intruziv și nepotrivit.

Responsabilitatea pentru abuz sexual îi revine exclusiv abuzatorului și nu putem spune despre nicio victimă că este „de vină” în vreun fel.

Anul trecut Ariel Giarretto, trainer Somatic Experiencing® International a vorbit despre „Strategii avansate în lucrul somatic cu trauma sexuală și sexualitatea”, iar Liane Pinto, trainer Somatic Experiencing® International despre „Călătoria vindecării sexuale”. Anul acesta pregătim workshop-ul „Descoperirea rădăcinilor traumei sexualității” cu Ariel Giarretto.

Somatic Personal Development® este un concept terapeutic creat cu obiectivul de a susţine educaţia psihosomatică în calitate de parte integrantă și importantă a procesului terapeutic de vindecare, prin determinare, blândeţe și curaj. Suntem Florica Motoc și Florentina Niculescu, psihoterapeute certificate internaţional în Somatic Experiencing®, cu specializare în lucrul somatic cu trauma sexuală și sexualitatea. Alături de noi este Carmen Hanţă, expert în comunicare.