Un desert al Istanbulului, supranumit „viagra naturală“


Considerată cea mai mare piață a orașului, Misir Carsisi (Bazarul egiptean sau Bazarul de condimente) din Istanbul, prezintă o combinație de arome amețitoare de condimente și un caleidoscop de culori.
Aleile pieței sunt pline de cumpărători, localnici și turiști, care se înghesuie la tarabele pline de produse delicioase precum midii umplute, brânză tradițională, grămezi de fistic, rahat, ceai de iasomie sau trandafiri, măsline și multe altele. Pe străzile aglomerate ale bazarului poți găsi și patiserii care servesc preparate tradiționale, printre care și halka tatlisi.
Halka tatlisi este un fel de gogoașă prăjită până prinde o culoare maro-aurie și apoi însiropată. Desertul a fost mult timp asociat cu partea depravată a marelui orașului si tocmai de aceea a primit porecla „desertul depravat“. Preparatul este cunoscut drept o „viagra naturală“, potrivit bucătarului turc Somer Sivrioğlu.
Aluatul prăjit și înmuiat în sirop a fost comercializat inițial în cartierul Karakoy, din districtul Beyoglu, partea europeană a Istanbulului. Cartierul istoric de pe malul apei, cunoscut anterior sub numele de Galata, este poziționat la capătul nordic al Cornului de Aur – principala intrare în strâmtoarea Bosfor, care a servit ca pasaj de transport maritim încă din timpurile bizantine.
Karakoy era inițial ocupat de comercianții genovezi, dar începând cu secolul al XIII-lea, zona a fost populată de imigranți. Fiind un port aglomerat, Karakoy, a devenit și un centru pentru prostituție in 1884, când au fost legalizate primele bordeluri din Istanbul.
Acest cartier roșu, destinat inițial vizitatorilor străini, a continuat să prospere în următorii 137 de ani. Pe vremea când acesta era vechiul port, comercianții anatolieni din zonele rurale și din orașele mai mici veneau la Karakoy pentru afaceri și vizitau adesea bordelurile. Fiind ieftin, delicios și bogat în zahăr, desertul-inel a devenit popular aici, deoarece se spune că le oferea bărbaților energia de care aveau nevoie înainte și după vizita la bordel.
Halka tatlisi, tulumba tatlisi și churros: trei deserturi cu o origine comună
Chiar dacă în zilele noastre bordelurile nu mai există, încă vezi o mulțime de vânzători de halka tatlisi care și-au păstrat afacerea în această zonă. Astăzi, însă, Karakoy arată foarte diferit. Ultimul deceniu a adus la lumină transformări surprinzătoare: casele de prostituție au fost transformate în galerii de artă modernă, în timp ce micile magazine au făcut loc cafenelelor, frizeriilor și buticurilor. Proiectului Drumul Cultural Beyoglu al Ministerului Culturii și Turismului a dus la demolarea recenta a bordelurilor rămase de pe strada Zurafa, făcând loc în prezent unui Centru de artă și cultură.
Desertul este făcut dintr-un aluat preparat în mod tradițional din griș și făină simplă și este turnat în ulei încins cu ajutorul unui poș cu capăt în formă de stea. Este asemănător cu desertul spaniol churro.
Deserturile delicioase halka tatlisi, tulumba tatlisi și churros împărtășesc o moștenire provenită din bucătăria arabă medievală. Cea mai veche mențiune cunoscută a deserturilor de acest fel provine de la un produs de patiserie numit jalabiya mushabak, care apare în Kitab al-Tabikh (Cartea bucatelor) de Ibn Sayyar al-Warraq.
Proprietăți afrodisiace
„Tulumba este într-adevăr același lucru cu halka tatlisi, cu excepția faptului că acesta din urmă se diferențiază prin forma sa“, a explicat scriitorul și istoricul culinar de origine irakiană, Nawal Nasrallah. Toate aceste deserturi au aceleași ingrediente și metodă de bază, în care un instrument este folosit pentru a turna aluatul în uleiul fierbinte.
Calitățile afrodisiace ale acestor dulciuri, care au dus la vânzarea halka tatlisi în afara bordelurilor, sunt date de ingrediente precum apa de trandafiri și mierea din sirop, cunoscute pentru faptul că pot crește libidoul. Oamenii credeau că dulciurile sporesc apetitul sexual, potrivit lui Nasrallah. Astăzi, halka tatlisi continuă să fie o gustare stradală îndrăgită de locuitorii Istanbulului.
Desertul este o experiență culinară minunată: crocant la exterior, pufos la interior, urmat de o explozie de arome din sirop. Așa că este ușor de înțeles cum acest desert decadent a rezistat de-a lungul secolelor, oferind plăcere tuturor, de la „păcătoși“ la sultani.