De ce nu se gândesc românii anticipativ?
71,9% dintre români declară că ar fi interesaţi să înveţe mai multe despre cum funcţionează noile tehnologii, susţine „Agenda 2050, o conversaţie despre viitorul României, pornind de la opiniile românilor”, un proiect de cercetare sociologică iniţiat și coordonat de think-tank-ul Strategic Thinking Group, la care am avut onoarea să fiu invitată la începutul acestei săptămâni.
România este ca o găină cu capul tăiat atunci când încercăm să identificăm viziunea despre viitorul României în 2030 sau 2050. Lipsește însăși „strategia strategiilor”, care ar trebui să ne ofere această viziune și sincronicitate cu viitorul.
La sfârșitul anului 2022, Strategia naţională pentru competitivitate 2021-2027 – din care proiecţiile strategice și planurile de acţiuni ministeriale, regionale și locale ar trebui să-și tragă rădăcinile – încă nu este adoptată.
Sunteţi atenţi la perioada de raportare, da?! Se află în plină dezbatere publică acum, dar când consulţi documentele Ministerului Economiei și vezi că în nota de fundamentare, la impactul socio-economic singura menţiune la toate aspectele sale concrete este „Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect”, realizezi cât de gravă este disonanţa cognitivă la nivelul administraţiei publice, iar despre forma și conţinutul acestui draft de strategie nici nu mai are rost să discutăm.
Ne facem că facem doar pentru că suntem obligaţi de UE!