September 7, 2024

10 cărți PSI de pus sub bradul de Crăciun

10 cărți PSI de pus sub bradul de Crăciun

Grupul editorial Trei propune la final de an, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România (București), 1o  noutăți „psi” pe teme diverse.

1. Transformarea traumei. Calea către speranță și vindecare (Lifestyle Publishing).  Psihiatru absolvent de Harvard, James S. Gordon propune o metodă integrativă (corp-minte) baztă pe o experiență clinică de 50 de ani.

2. Când obosești să mai fii părinte. Cum eviți burnoutul parental (Trei). Profesoare și cercetătoare în psihologie la Universitatea din Louvain, Moïra Mikolajczak și Isabelle Roskam au evaluat sute de părinți, pentru a trage un important semnal de alarmă: când vrem să facem prea multe pentru propriile odrasle, ajungem să obosim, să nu-i mai ascultăm pe cei mici sau chiar să ne pierdem repede cumpătul.

3. Love Unfu*ked. Fă-ți ordine în relație (Lifestyle Publishing). Pe Gary John Bishop, specialist în „filosofie urbană” și autorul bestellerului Unfu*k Yourself probabil îl știți deja. În cartea de față, el vă pune în fața unei metode dure, fără menajamente, fără înflorituri și ocolișuri.

4. Femei în terapie (Trei). Specializată în psihologie clinică, Harrriet Lerner le propune specialiștilor (și nu numai) un volum despre miturile legate de personalitatea femeilor (de la isterica ce aruncă cu tigăi prin bucătărie la casnica pasiv-agresivă care-și contolează soțul din umbră).

5. Cum să accepți ceea ce nu poți schimba (Trei). Specializată în terapia centrată pe acceptare și angajament, Janina Scarlet propune o abordare bazată pe „acceptare”, dar nu în sensul de resemnare și împăcare, ci de disponibilitate pentru a te confrunta cu emoțiile negative (furie, frustrare, anxietate), pentru a ține doliu (când e cazul) și pentru a procesa evenimentele implacabile într-un mod care să aibă sens pentru tine.

6. În căutarea rațională a dragostei adevărate. Știința relațiilor de cuplu fericite și durabile (Trei). Cum ziceam mai sus, dragostea poate fi „oarbă”, dar cu un pic ajutor din partea științei vei reuși să înțelegi ce fel de personalitate ți se potrivește mai bine și ce fel de atașament cauți de fapt într-o relație de cuplu.  Ty Tashiro

7. Psihicul și corpul. Descoperirile și implicațiile psihologiei analitice (Trei). Cunoscută deja la noi pentru alte două cărți (una dedicată coșmarurilor, alta despre arhetipul Sinelui), psihiatra și terapeuta jungiană Renate Daniel arată în ce fel teoria complexelor dezvoltată de Jung poate ajuta în domeniul psihosomaticii.

8. Terapia schemelor pentru copii și adolescenți (Trei). Conceptele de „schemă” și „mod” sunt tot mai des folosite pentru explicarea diverselor noastre tipare relaționale moștenite din copilări (Neîncredere/ Abuz, Deficiență/ Rușine, Dependență/ Incompetență etc.).

9. Omul care și-a confundat jobul cu viața. Cum să îți găsești împlinirea la serviciu, lasându-ți acasă bagajul emoțional (Trei). Știm cu toții că ne e bine să ne ducem problemele de acasă la serviciu (și reciproca). Ușor de zis, dar tot mai greu de făcut! Având în spate 30 de ani de experiență în terapia de familie, dar și în zona de resurse umane, Naomi Shragai explică, spre folosul cititorului, în ce fel pot fi depășite dificultățile ce apar în relațiile profesionale – de la sindromul impostorului și frica de conflict la perfecționism și anxietate.

10. Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra (Trei). Celebru jurnalist și speaker TED Talks, autor al bestsellerului Legături pierdute, Johann Hari vorbește despre felul în care ne vine tot mai greu să ne adunăm și să ne concentrăm profund și pe o durată mai lungă.