July 13, 2024

“Cinema ARTA” sărbătorește 109 ani de existență

“Cinema ARTA” sărbătorește 109 ani de existență

Pe 22 noiembrie 2022, Cinema ARTA marchează 109 ani de existență și invită publicul să se alăture aniversării cu un program special. 

Cinema ARTA, de pe strada Universității, nr. 3, din Cluj, este, în prezent, unul dintre cele mai vechi cinematografe din regiune care încă își păstrează funcțiunea. Inaugurat în 1913, de-a lungul istoriei, ARTA a trecut prin mai multe etape și denumiri (Egyetem Mozgó, Cinema Select etc.), însă o constantă rămâne statutul său de cinema de artă, conturat încă de la deschidere. 

După un amplu proces de restaurare și revitalizare demarat în 2012, ARTA a revenit în ultimii ani în viața orașului cu un spațiu independent pentru comunitate, artă și film, recent renovat și amenajat și cu o mică cafenea culturală în foaierul cinematografului, ARTA Café.

Pe lângă programul regulat de filme al cinematografului, care include filme de artă, documentare, producții locale și secțiuni curatoriate de filme, publicul poate lua parte la evenimente cât se poate de diverse: întâlniri cu regizori, expoziții, concerte și cine-concerte, tururi ghidate, ateliere, lansări de carte, programe educaționale (CineKids), filme online (ARTA-Acasă), festivaluri găzduite și multe altele. 

Sărbătorim 109 ani de existență, dar și de rezistență. ARTA face parte din viața clujenilor de peste un secol, generații întregi i-au trecut pragul, iar legătura emoțională cu spațiul este cât se poate de puternică. E o provocare și o mare responsabilitate să creezi spații pentru comunitate. Dar e tot pe atât de necesar. Fiecare nou an pe care-l aniversăm e o mare bucurie. – Monica Sebestyen, manager Cinema ARTA. 

Programul zilei din 22 noiembrie se dorește a fi o punte peste ani, plecând de la trecutul cinematografului care va fi explorat în cadrul expoziției Povestea ARTA până la debutul seriei Curated by ARTA team, o invitație la a cunoaște mai bine oamenii din spatele cinematografului, printr-o serie eclectică de filme selectate de membrii echipei actuale Cinema ARTA.

Program 22 noiembrie 2022 

18:00 – Vernisaj expoziție Povestea ARTA 

Expoziția Povestea ARTA prezintă materiale colectate în procesul dezvoltării arhivelor cinemaului și marchează o etapă importantă a proiectul de documentare a istoriei și poveștii ARTA.

Arhivele cinematografului pot fi consultate și online, aici:  www.cinema-arta.ro/povestea-arta 

18:00 – Vinyl set w/ wax on fridays 

Un adevărat fan al muzicii pe vinyl, wax on fridays propune un set inedit pentru iubitorii de muzică, cu un univers sonor variat, de la jazz la soulful house, în spațiul ARTA Café. 

20:00 – Marea frumusețe / La Grande Bellezza  [curated by ARTA team]

Recompensat cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, filmul lui Paolo Sorrentino, Marea frumusețe / La Grande Bellezza, vorbește cu accente à la Fellini, despre marile căutări ale vieții, și spune povestea lui Jep Gambardella (Toni Servillo), un scriitor aflat în pragul bătrâneții care se confruntă cu rezultatele unei vieți superbe și irosite. 

Bilete pe www.cinema-arta.ro.  

Partner media: TVR Cluj 

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Cinema ARTA este parte a rețelei Europa Cinemas, Trans Europe Halles și CICAE.