Ghioceii sunt un potențial tratament pentru multe boli grave
Este real, toată lumea iubește ghioceii, deoarece sunt flori foarte frumoase de primăvară.!
Ei se pot cumpăra primăvara cu tot cu bulbi și pot fi plantați în grădină. În mod normal, bulbii se achiziționează toamna și se plantează în perioada septembrie-octombrie. Totuși pentru a avea mai mult succes, indicat este să plantezi ghiocei primăvara când aceste flori au deja frunze și se comercializează în ghivece. Desigur aceasta este o metodă costisitoare. Dacă îi cumperi toamna sub formă de bulbi, atunci poți plăti mai puțin.
Bulbii de ghiocei sunt foarte mici și se vând în magazinele de profil cu diferite semințe de plante și bulbi de flori. Acum este perioada când magazinele au astfel de produse, ele apar chiar și în supermarketuri de tip Carrefour din diferite orașe.
Problema este că acești bulbi sunt foarte mici și uneori se pot usca, deci nu poți fi sigur mereu că vor crește ghiocei din ei. Bulbii de ghiocei uscați nu sunt foarte viabili, creșterea acestor plante va fi foarte slabă sau chiar fără rezultat.
Planta începe să înflorească la 4 ani de la plantare. Reproducerea este posibilă prin semințe, dar și pe cale vegetativă, prin bulbi, care se formează la planta adultă. Înflorirea are loc la sfârșitul iernii și începutul de primăvară.
În ceea ce privește zona, ei trebuie cultivați lângă copaci, deoarece astfel, în anotimpul de vară vor avea un sol permanent umed, ceea ce le place acestor plante. Dacă vei planta ghiocei într-o zonă însorită și bine drenată, poți avea neplăcerea ca aceste plante să se usuce destul de repede.
Ghioceii sunt o binefacere pentru insectele care apar timpuriu
Ghiocelul este o plantă grozavă de nectar pentru albine, primăvara. În poienile din păduri unde sunt pâlcuri de ghiocei există albine peste tot. Ca în cazul bulbilor de primăvară, înflorirea timpurie le permite ghioceilor nu doar să atragă insectele, ci și să crească în locuri unde va fi umbră, mai târziu, vara. Deși sunt multe animale sălbatice în păduri, acestea nu vor mânca ghiocei, pentru că aceste flori nu le plac, le pot produce stări de vomă.
Ghiocelul nu este folosit în rețetele comune din medicina populară, însă el a fost studiat de oamenii de știință și a fost apreciat pentru proprietățile sale deosebite, astfel și-a găsit aplicații în industria medicală. El are acțiune benefică în reducerea simptomelor multor boli și este folosit ca potențial tratament în anumite cazuri, sub formă de extract și medicamente eficiente.
De exemplu, extractul de ghiocel are alcaloizi, care sunt utili în medicină în tratamentul unor patologii, cum ar fi: boli ale sistemului nervos, complicații ale poliomelitei, migrene, convulsii, etc. Medicamentele din ghiocel se folosesc doar la recomandarea medicului.
Ghiocelul – un potențial tratament pentru boli grave
Un lucru grozav despre ghiocei este că ei conțin un alcaloid numit galantamină. Se găsește în bulbii de ghiocei și are proprietăți medicinale. Descoperirea galantaminei a atras interesul oamenilor de știință, fapt pentru care planta a fost studiată pentru a se afla ce alte proprietăți farmacologice mai are. S-a observat că se remarcă și prin activitatea sa antioxidantă, antimicrobiană și anticanceroasă.
S-a demonstrat prin studii științifice că acest alcaloid (galantamină) are un efect asupra bolii Alzheimer și este utilizat în tratamentul acesteia. Din el se obține un medicament care reduce simptomele acestei boli.
Se spune că unii oameni în vârstă au mâncat bulbi de ghiocei pentru a-și menține mintea ascuțită. De asemenea, s-a constatat că bulbii ar avea lectină, care are un efect bun în tratamentul poliomelitei. S-a descoperit chiar și faptul că lectina are un potențial de tratament în cazul virsului HIV.
Lectina din ghiocei a fost studiată și pentru potențialul ei antiviral. Aglutinina din bulbii de ghiocei are proprietăți antivirale, împotriva virsului imunodeficienței umane (HIV).
Alte proprietăți
Compușii activi din ghiocei (ex. alcaloizi, lectină vegetală, galantamină) au efect antibacterian, neuroprotectiv, antiviral, antioxidant, antifungic, anticancer, antiparazitar, de combatere a poliomelitei, de reglare a menstruației.
Extractul de ghiocei are activitate antistafilococică moderată, antibacteriană comparabilă cu medicamentul gentamicină. Extractul are acid clorogenic, acid ferulic, quercitină, izoquercitină.
Extractul din bulbi de ghiocei are efect antifungic împotriva Candida albicans și a ciupercilor Aspergillus brasiliensis. De asemenea, prin acidul clorogenic și acidul fenolic, extractul de ghiocei are acțiune fitochimică.
Un alcaloid din ghiocei, denumit licoryne, din familia Amaryllidaceae, are activitate antimalarică puternică. S-a demonstrat științific și faptul că acesta ar putea inhiba creșterea Plasmodium falciparum – care este un agent ce produce malaria.
Prin proprietățile antioxidante, ghioceii ajută în prevenirea formării radicalilor liberi, protejează celulele de efectul acestor radicali. De asemenea, ei combat stresul oxidativ și asta ajută în prevenirea unor boli cronice: cancer, ateroscleroză, infecții miocardice, boli neurodegenerative.