Cum te ajută să treci mai ușor peste situații stresante?
Atitudinea pozitivă față de tine îți poate oferi o stare de bine, astfel încât să ai mai multă siguranță emoțională pentru a lua decizii în situații stresante. Cum funcționează autocompasiunea și ce avantaje îți oferă.
1. Ce este autocompasiunea
În ziua de azi, oamenii trăiesc într-o societate extrem de competitivă, când stresul este mare și de aceea trebuie să-și găsească puterea interioară de a face față tuturor provocărilor.
Autocompasiunea vine de la sine în cazul unor oameni, care au mai multă încredere în ei. Totuși pentru alți oameni, autocompasiunea este ceva foarte greu de practicat, pentru că ei acceptă mai greu eșecurile sau înfrângerile.
Teoretic pare ușor să fii drăguț cu tine, să fii amabil și înțelegător. Practic este mai greu, pentru că în minte îți vin gânduri negative despre tine, cu privire la ceea ce ai greșit. Chiar dacă știi că greșeala este comisă și nu poți face nimic, totuși nu vezi asta ca pe o întâmplare și ai tendința să spui că nu ești destul de bun. Asta produce o frustrare care trebuie depășită, pentru că altfel ar putea duce la o stare depresivă sau la tristețe.
Ideea este să nu te judeci prea aspru pentru că acest lucru nu ajută, ba din contra, ar putea duce la sentimente negative. Cel mai bine este să evaluezi cu calm totul și să te tratezi cu grijă, compasiune și bunătate. Nu uita un lucru – toată lumea greșește din când în când, nimeni nu este perfect, asta este realitatea vieții.
A fi înțelegător cu tine este un mod de a practica autocompasiunea.
2. Ce avantaje îți oferă autocompasiunea ca sa iesi din situații stresante
Autocompasiunea te ajută să scapi de anxietate. Atunci când ai o frică de respingere se poate spune că suferi de anxietate. Dacă alegi să faci ceea ce este bine pentru tine, pentru a-ți arăta puțină dragoste, atunci ai putea să-ți depășeși chiar și anxietatea; asta înseamnă că ai compasiune de sine.
Un lucru este clar: autocritica nu este de ajutor, ea poate să înrăutățească situația. Prin autocompasiune vezi clar ceea ce s-a întâmplat și unde ai greșit, iar apoi ai încredere că poți îndrepta cumva situația, iar asta îți dă bucurie, o stare de bine.
Autocompasiunea te ajută să atingi bunăstarea emoțională
Prin autocompasiune ești mai bun cu tine, mai înțelegător, înlături tristețea, gândurile negative și nu mai ești tentat să te izolezi. Prin această atitudine pozitivă obții o stare psihică bună, cum este optimismul. Autocompasiunea te ajută să apreciezi mai mult frumusețea vieții și să ai grijă de tine. Ideea este să te liniștești, să te calmezi, să scapi de stările de stres și nervozitate.
Fii mai bun cu tine!
Prin autocompasiune ești mai bun cu tine. Bunătatea față de tine înseamnă să-ți înțelegi slăbiciunile și propria durere. Deși poate treci printr-o situație dificilă, poți încerca să fii un pic mai optimist, să te liniștești și să scapi de stările negative care îți tulbură mintea. Ideea este să te cunoști mai bine, să te accepți așa cum ești, să simți emoțiile care vin dar să nu te lași copleșit de ele.
Autocritica poate afecta corpul negativ. Un nivel crescut de cortizol poate duce la depresie și epuizare. Prin aplicarea autocompasiunii și a bunătății de sine poți scăpa de sentimentele nagative și de stres. Specialiștii spun că sentimentele calde față de noi înșine ne pot schimba mintea dar și corpul în bine. În loc să fim stresați, anxioși, depresivi, prin autocompasiune putem deveni plini de încredere.
Autocompasiunea este o formă de inteligență emoțională
Cercetătorii spun că oamenii care au capacitatea de a-și controla emoțiile și gândirea, care pot face alegeri mai înțelepte chiar și atunci când sunt supărați, au o formă de inteligență emoțională. Ei sunt capabili să-și mențină echilibrul chiar și atunci când trec prin situații stresante și sunt tulburați. Despre ei se spune că au un nivel mai ridicat de autocompasiune și mai multe șanse să treacă ușor peste tristețe ori situații jenante.
Există studii care arată că autocompasiunea îi ajută pe oameni să treacă peste o tulburare de stres posttraumatic sau peste un eveniment traumatizant cum este un accident de mașină. Oamenii care au abilități bune de adaptare emoțională vor avea simptome mai puțin severe în astfel de cazuri.
Autocompasiunea este bună și pentru părinți. Aceștia îi învață pe copii compasiunea de sine, astfel îi ajută să facă față provocărilor vieții.
Tratează-i pe ceilalți cu bunătate!
Compasiunea pentru alții este la fel de importantă ca și autocompasiunea. Despre ea se spune că te ajută să vezi clar suferința altor oameni și practicarea ei implică sentimente de bunătate. Ideea este de a face ceva ce ajută oamenii, pentru a le ameliora suferința.
Pe măsură ce oferi compasiune altor oameni, te simți și tu mai bine pentru că îi ajuți, iar asta îți dă bucurie. Compasiunea implică sentimente de grijă, atenție, preocupare față de ceilalți. Înainte de a critica pe cineva, pune-te în locul acelui om și vei vedea că nu este bine să judeci.
Uneori poate deveni copleșitor să-i asculți pe alții, să-i încurajezi, să le oferi sfaturi. Totuși a avea compasiune pentru alții este o atitudine pozitivă prin care nu înseamnă doar să fii receptiv la suferința altora, ci să le oferi o vorbă bună și să-i ierți (dacă ți-au greșit).
Prin compasiune poți ierta mai ușor, poți trece peste resentimente, peste gânduri negative. Unii oameni au capacitatea de a ierta mai ușor, alții nu. Se spune că iertarea vine după o vreme, când rănile se vindecă, ea nu trebuie grăbită.
Îmbrățișările și singurătatea
Cercetătorii consideră că îmbrățișările au efect pozitiv asupra oamenilor. Prin atingerea fizică se eliberează oxitocină, se reduce stresul și se calmează emoțiile negative.
Unii oameni se luptă cu sigurătatea și pentru a scăpa de ea, în primul rând trebuie să recunoască faptul că se simt singuri, iar apoi să practice autocompasiunea. Psihologii le recomandă să nu se lase copleșiți de tristețe și gânduri negative. Prin autocompasiune ei vor experimenta mai puține emoții negative, astfel își pot depăși singurătatea (nu trebuie să facă o melodramă din asta) și pot accepta că viața poate fi și frumoasă, nu doar grea.