December 14, 2024

„Mă apuc de sport ca să slăbesc!“

„Mă apuc de sport ca să slăbesc!“

Este sezonul când mulți dintre noi spun asta și chiar se „apucă”. Totuși hotărârea și motivația nu sunt singurele ingrediente ale succesului. Ce ar trebui să știi înainte de a te apuca de sală pentru ca efectele să apară, să se mențină și mai ales să nu apară efecte secundare aflăm de la Dr. Șerban Damian.

Șerban, să ziceam că sunt o persoană care nu este prea familiarizată cu sportul și mișcarea, dar după ce am parcurs vreo duzină de diete am ajuns la concluzia că numai sportul mă poate face să slăbesc stabil. Am mai alergat, îmi place, dar e februarie și vremea nu mă prea ajută, aș prefera ceva în sală. Cu ce încep? Îmi aleg sala și antrenorul sau mai bine aș face înainte niște examene medicale, ca să știu de ce sunt în stare? Ce fel de examene și ce fel de medic ar trebui să întreb?

Dr. Șerban Damian: Ar fi un gest absolut firesc să mergi la medic pentru un consult medical general. Primul gând mă duce către medicul specialist de medicină sportivă, care în mod evident este cel mai potrivit pentru o evaluare completă înainte de începe o activitate sportivă. Totuși, realitatea este că în multe orașe nu există astfel de specialiști, așa că primul drum ar putea fi făcut la medicul de familie sau chiar la un cardiolog.

La această consultație este necesar un control al sistemului cardiovascular, care să cuprindă un EKG și de asemenea, controlul aparatului respirator, măsuratori antropometrice, o evaluare a aparatului locomotor. O completare binevenită ar fi un set de analize uzuale de sânge, recomandate de medic.

Consultul la medicul de medicina sportivă are avantajul de a veni și cu recomandări privind dozarea efortului, în funcție de cele constatate, astfel încât să nu existe riscuri privind starea de sănătate.

 

Dacă mă decid totuși să nu lucrez cu un antrenor, ce fel de exerciții ar fi recomandabile pentru mine: cu greutăți la aprecierea mea sau antrenamente de grup? Cum slăbesc mai bine cu antrenamente cu greutăți sau cu exerciții de tip aerobic?

Dr. Ș. D.: Alegerea tipului de antrenament (la sală) se face în funcție de obiective, dar și de preferințele fiecăruia. În mod normal, fiecare persoană ar trebui să combine diferitele tipuri de antrenament, astfel încât să obțină beneficii maxime: să facă și cardio și forță și stretching. Acestea pot fi făcute și individual, dar și la clase de grup, care au avantajul că există un antrenor și o structură predefinită. Antrenamentele individuale pot fi făcute în condițiile în care avem cunoștințe și experiență privind metodele de antrenare. Nu este recomandat ca un începător să intre într-o sală și să facă orice îi trece prin minte, pentru că aproape sigur se va accidenta sau cel puțin nu va obține rezultatele așteptate.

În ceea ce privește slăbirea, pentru cele mai multe persoane, care de obicei sunt sedentare și cu exces ponderal, o bună perioadă de timp este mult mai eficient să facă antrenamente de tip cardio, de genul mers/ alergare ușoară, bicicletă, ramat, clase de aerobic cu impact redus, aquagym, înot. Pe măsură ce progresează, se pot adăuga exerciții cu greutăți, în completarea celor menționate.

 

Pentru a slăbi eficient, trebuie să fac numai antrenamente care consumă multe calorii? Pot slăbi și cu yoga sau pilates?

Dr. Ș. D.: În primul rând trebuie spus că cel mai mult contează modificarea regimului alimentar, apoi partea de mișcare. Ședințele de yoga sau Pilates nu consumă multă energie, fiind compuse din mișcări lente și posturi, așadar nu sunt o alegere potrivită pentru slăbire. Sigur că dacă vei face 4 ore pe zi, va conta și consumul caloric provenit de aici, dar nu este realist să ne gândim la așa ceva.

Ce frecvență ar trebui să aibă, de fapt, aceste antrenamente? Ce frecvență ar trebui să aibă antrenamentele, în general?

Dr. Ș. D.: Frecvența antrenamentelor se stabilește în funcție de obiective, de starea de sănătate, de timpul disponibil.

Ghidurile americane au stabilit minimul necesar la 180 minute pe săptămână, adică 3 sedințe de 1 oră, însă nimeni nu ne oprește să facem 5 ore sau chiar mai mult, dacă ne antrenăm cu un anumit obiectiv, cum ar fi pentru un maraton sau un turneu de tenis.

Totuși, pentru cei mai mulți dintre noi, 2-4 ore pe săptămână pare să fie un obiectiv realizabil și care conduce în timp la rezultate vizibile și măsurabile.